02 iun. 2022 | 09:55

Încă un tezaur dacic, descoperit. Cui ar fi aparținut bijuteriile de argint, cât de vechi sunt

ACTUALITATE
Încă un tezaur dacic, descoperit. Cui ar fi aparținut bijuteriile de argint, cât de vechi sunt

Mai bine de 30 de piese de argint, parte dintr-un tezaur dacic, au fost descoperite pe un drum vechi din județul Maramureș. Descoperirea a fost făcută de un grup de tineri pasionați de istorie, din cadrul Asociației Detecție Nord din Baia Mare. „Ei au mai găsit inclusiv tezaur monetar roman de 24 de piese şi un tezaur medieval de 60 şi ceva de piese”.

Misiunea tinerilor din asociația mai devreme menționată s-a încheiat cu succes și de data aceasta, ei având norocul să găsească o colecție întreagă de bijuterii de argint pe un drum vechi din județul Baia Mare. Vestigiile erau îngropate la 10 cm în pământ și sunt, cel mai probabil, ofrande pentru zei. Se bănuiește mai degrabă această varianta, în detrimentul pierderii lor de către proprietarul inițial.

Tezaurul dacic, ofrandă pentru zei

Mai mult, acestea ar data de acum mai bine de 2.100 de ani și ar fi aparținut, conform speculațiilor arheologilor, unei femei de rang înalt, cel mai probabil o preoteasă, judecând după modul ritualic în care au fost îngropate, ceea ce sugerează, după cum am menționat anterior, că respectivul tezaur dacic ar fi fost oferit zeilor.

„Aş spune 99% sigur că au aparţinut unor preotese dacice. Aceste tipuri de piese, a fost demonstrat de către Aurel Rustoiu de la Academia Română, că pot aparţine unor preotese de rang înalt şi eu îmi asum această afirmaţie. Avem un lanţ cu pandantive de tip cui, undeva la 75 de zale, micuţe prinse înte ele care se purtau la gât ca un lanţ. Acest lanţ aliniat cu două brşe sau fibule de argint, care se prindeau pe umeri”. Mariu Ardeleanu, muzeograf.

tezaur-dacic-judetul-maramures-2100-ani

Tezaur dacic – bijuterii din argint / Foto: Asociaţia Detecţie Nord Baia Mare

La căutari au participat inclusiv membri ai muzeului de istorie din Baia Mare. „Se mai găsesc tezaure, dar prea puţine seturi complete. De obicei se găseau fie brăţări cu lanţ la gât, fie fibule – broşe cu brăţări. Aici s-au găsit şi lanţ şi fibule şi curea şi brăţări. Sunt două seturi complete de femeie. Şi sunt seturi de femei de cel mai înalt rang”, a declarat Marius Ardeleanu – Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele