31 oct. 2022 | 17:57

Încă o analiză care ne face de râs: de asta suntem batjocura întregului Occident și nu ne ia nimeni în serios, citește și minunează-te

ACTUALITATE
Încă o analiză care ne face de râs: de asta suntem batjocura întregului Occident și nu ne ia nimeni în serios, citește și minunează-te

Oricât ne-am dori să nu fim printre cei ce ne ponegresc frumoasa țară, trebuie să publicăm rezultatele studiilor oficiale, chiar dacă nu întotdeauna ne pun într-o lumină favorabilă.

Deși este dureros, realitatea trebuie prezentată așa cum este ea, de fapt, nu pentru a critica, ci pentru a atrage atenția asupra aspectelor ce nu merg bine în această țară.

Inovarea, din păcate, este un capitol la care mai avem mult de lucrat. O recentă analiză scoate la iveală cât de departe suntem de performanță din această privință. Ne situăm la mare apropiere de state pe care le considerăm mai puțin dezvoltate, cum ar fi Ucraina sau Republica Mondolva.

Concret, potrivit World Intellectual Property Organization (WIPO) din raportul Global Innovation Index (GII) pentru anul 2022, țara noastră ocupă rușinosul loc 49 în clasamentul celor mai inovatoare ţări din lume. Dacă ne raportăm doar la Europa, datele arată ceva mai bine, din această perspectivă România fiind ocupanta locului 31!

Față de anul trecut, se arată în analiză, situația țării noastre s-a înrăutățit. Practic, în loc să evoluăm, facem pași în spate.

România, făcută de râs în documente oficiale

În rândul țărilor din regiune, Cehia se situează cel mai bine, pe locul 30, urmată de Ungaria (34) şi Bulgaria (35) și Turcia (37). Dacă te întrebi care este cea mai inovatoare țară, află că Eleveția reușește de 12 ediții să fie ocupanta primului loc în clasament! Clasamentul este completat apoi de SUA, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii, Olanda, Coreea de Sud, Singapore, Germania, Finlanda și Denmark (locul 10).

Se pare că avem elemente ce ne sunt favorabile și care ne ajută în această analiză, cum ar fi te numărul de absolvenți în știință și inginerie, dar avem și multe dezavantaje, unul dintre ele fiind reprezentat de lipsa de traininguri profesionale pentru mediul de afaceri din țara noastră.

De asemenea, mai avem de adus îmbunătățiri și asupra altor aspecte, precum: Politici pentru desfășurarea afacerilor, Politici și cultură antreprenorială, Investiții, Investitori de capital de risc, Ponderea în PIB a Capitalului de risc primit, Creditul intern pentru sectorul privat, Investitori corporativi globali în cercetare și dezvoltare și clasamentul universităților.