21 ian. 2022 | 12:12

În timp ce tu-ți pierzi timpul pe TikTok, alții fac bani grei din plictiseala ta

ACTUALITATE
În timp ce tu-ți pierzi timpul pe TikTok, alții fac bani grei din plictiseala ta

În România ultimului an putem vorbi despre un adevărat fenomen al TikTok-ului. Aplicația are tot mai mulți utilizatori în țara noastră, iar acest lucru îl îmbogățește pe proprietarul său.

În timp ce românii își dedică minute bune pe zi sau chiar ore vizualizând conținut sau creând propriile lor clipuri video pe TikTok, „băieții deștepți” ai internetului profită de pe urma acestui lucru și fac miliarde de dolari grămadă.

Plictiseala ta valorează mult

Veniturile grupului chinez ByteDance Ltd., proprietarul popularei aplicaţii video TikTok, înregistrează o ascensiune demnă de Cartea Recordurilor. Acestea s-au majorat în 2021 cu 70%, până la aproximativ 58 de miliarde de dolari.

Totuși, trebuie punctat faptul că, deși vorbim despre procente și sume uriașe, comparând cu performanțele companiei din 2020, anul 2021 nu a fost unul tocmai favorabil. În primul an al pandemiei de coronavirus, veniturile sale totale au crescut cu 100% până la 34,3 miliarde de dolari.

Trebuie menționat faptul că, la finele lunii septembrie 2021, TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori activi lunari în întreaga lume.

Chiar și în aceste condiții, profiturile sunt uriașe și trebuie să menționăm că apar doar grație plictiselii care pe mulți dintre noi ne facem să dăm scroll la infinit pe platformă, pierzând timp prețios, pe care l-am putea petrece în maniere mult mai constructive și productive pentru noi înșine.

Important de precizat este că TikTok nu este singura sursă de bani a companiei-mamă, capitalizată de curând la valoarea de piață de nu mai puțin de 300 de miliarde de dolari. Pe lângă TikTok, gigantul grup ByteDance mai deţine şi alte aplicaţii renumite în plan global, dar care nu se bucură, totuși, de același nivel de popularitate exploziv, precum Douyin, versiunea chineză a TikTok, agregatorul de ştiri Jinri Toutiao şi platforma de video-streaming Xigua.

Alte companii chineze, cum ar fi Tencent şi Alibaba au înregistrat și ele cifre de-a dreptul impresionante în anul care tocmai s-a încheiat, dar, prin comparație cu 2020, și aici apare o încetinire a business-ului lor.