În România, până și norocul se va impozita mai dur: Codul fiscal e schimbat din nou
La doar câteva zile de la lansarea în dezbatere a proiectului de modificare a Codului fiscal, Guvernul de la București s-a gândit să aducă alte noutăți legislative în materie, unele măsuri modificându-se substanțial.
Un exemplu elocvent este dat de impozitele propuse pe veniturile obținute de români din jocurile de noroc.
Față de varianta inițială, în noul proiect de modificare a fiscalității, autoritățile au stabilit impozite mult mai dure pentru norocoși.
Dacă ai noroc la bani, trebuie să cotizezi „la greu” către stat
Conform celei din urmă propuneri, se impune un nou barem de impozitare pentru veniturile din jocuri de noroc. Oamenii care, în urma diverselor activități de acest tip, câștigă sume de bani, trebuie să direcționeze o bună parte dintre ei către stat, după cum urmează:
– 3% pentru venituri brute de până la 10.000 de lei.
– pentru veniturile brute cuprinse între 10.000 de lei şi 66.750 de lei inclusiv, impozitul se calculează astfel: însumăm 20% din partea care depăşeşte 10.000 de lei din venitul brut cu 300 de lei.
– pentru veniturile peste 66.750, impozitul datorat statului de către câștigător se obține însumând 11.650 lei cu 40% din ceea ce depășește 66.750.
Nu în ultimul rând, trebuie reținut că nu vor fi taxați suplimentar doar românii care câștigă bani din aceste activități, ci și firmele de profil. Conform noilor propuneri legislative, începând cu data de 1 august 2022 va crește impozitarea pe firme care se ocupă de organizarea jocurilor de noro
Rămânem în zona de impozitare și aflăm că mai avem o propunere nouă, respectiv cea referitoare la impozitul pe proprietate, care va rămâne doar la pragurile minimale, respectiv 0,1% pentru rezidențial și 0,5% pentru nerezidențial.
O altă noutate vizează contribuțiile angajaților care lucrează în baza contractelor part time. De la 1 august, în cazul în care o persoană are un singur contract part time, aceasta va plăti contribuții similare cu cele existente la salariul minim pe economie.