02 mart. 2022 | 10:15

Impozite mai grele în România: cine va plăti mai mulți bani la stat, mulți români se vor simți răzbunați

ACTUALITATE
Impozite mai grele în România: cine va plăti mai mulți bani la stat, mulți români se vor simți răzbunați

De obicei, o știre conform căreia „cresc impozitele în România” este primită cu multă tristețe și chiar indignare de către opinia publică, sătulă de faptul că statul român percepe deja destul de multe taxe de la cetățeni, fie ei persoane fizice sau juridice. De data aceasta, însă, lucrurile vor sta cu totul și cu totul diferit.

Executivul de la București are în lucru un act normativ ce vizează majorarea impozitelor, însă nu pentru populația de rând, ci pentru traderii de energie electrică și gaze naturale.

Ei bine, în contextul crizei energetice actuale, în care românii plătesc facturi chiar și de câteva ori mai mari față de perioada similară a anului trecut, această știre îi va „răcori” pe mulți dintre ei.

Cât de mari vor fi impozitele, concret

Conform informațiilor disponibile în spațiul public până la această oră, impozitele pentru aceste categorii vor fi de 10%, pe valoarea tranzacțiilor. Actul normativ ar urma să producă efecte începând cu data de 1 aprilie 2022.

Nefiind vorba despre o informare oficială din partea autorităților competente, încă trenează multe aspecte nelămurite, cel puțin până acum. De exemplu, conform economica.net, nu se știe dacă impozitul „se va aplica la fiecare tranzacție, sau la profitul obținut în urma unui câștig dintr-o tranzacțue care vizează cumpărarea și, ulterior, re-vânzarea unei cantități de energie electrică și gaze naturale”.

“Art. 17 – (1) În perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanțe de urgență, venitul realizat de către titularii licențelor de trader de energie electrică/gaze naturale precum și de către operatorii economici nerezidenți care participă la piețele de energie electrică și gaze naturale, rezultat din vânzările pe piețele centralizate/organizate se impozitează cu 10% din valoarea tranzacțiilor.

(2) Modul de aplicare a impozitului prevăzut la alin. (1) se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se arată, concret, în draftul pregătit de autorități pe această măsură.