31 ian. 2022 | 10:51

Imaginea Bitcoin, pătată din nou: criptomondele, la fel ca bula din 2008, conform experților

ACTUALITATE
Imaginea Bitcoin, pătată din nou: criptomondele, la fel ca bula din 2008, conform experților

În cazul în care vezi Bitcoin, Ether, Dogecoin sau altă criptomonedă ca pe o ocazie de îmbogățire rapidă, te înșeli amarnic. Din prisma naturii speculative și a fluctuațiilor imprevizibile, criptoactivele au mai multe în comun cu bula imobiliară din 2008, conform unui laureat al premiului Nobel pentru economie.

Când au apărut criptomonedele, aproape toți cei care investeau înțelegeau ”cu ce se mănâncă”. Înțelegeau partea tehnică a ecuației, ce înseamnă blockchain. Își dădeau seama de riscurile semnificative cu care vine la pachet Bitcoin, Ethereum sau Elrond se pot traduce în orice moment prin pierderi financiare fabuloase.

Din păcate, odată cu intrarea criptomonedelor în mainstream, odată cu facilitarea tranzacțiilor prin aplicații de mobil, foarte mulți oameni atehnici au ajuns să-și bage economiile în crypto. Mai mult decât atât, din prisma aurei de îmbogățire rapidă din jurul acestui domeniu, nu mic este numărul celor care și-au făcut un credit la bancă pentru a investi banii în Bitcoin sau oricare altă criptomonedă lansată în ultimele luni sau săptămâni. Aceasta este o problemă majoră, iar Paul Krugman, laureatul premiului Nobel pentru Economie, trasează în acest context câteva ”paralele tulburătoare” cu bula imobiliară din 2008, criza ipotecilor subprime începută în SUA, dar cu consecințe la nivel global.

Bula Bitcoin, din perspectiva unui laureat de premiu Nobel

Într-un editorial publicat de New York Times, Paul Krugman a încercat să transmită un avertisment cât se poate de clar pe marginea potențialului dezastru economic ce se poate isca din pricina interesului general pentru criptomonede, mai ales din partea unor oameni care nu-și permit să piardă acei bani. „Există ecouri tulburătoare ale prăbușirii [ipotecilor] subprime din urmă cu 15 ani”, afirmă Krugman în editorial.

Pentru context, criza economică din 2008 și bula imobiliară de la acea vreme a plecat de la criza ipotecilor subprime. Practic, băncile au încheiat contracte imobiliare cu persoane ce aveau un risc ridicat de nu-și putea achita creditul până la capăt. Fenomenul s-a petrecut pe parcursul multor ani, dar în 2007 – 2008, foarte mulți creditori au intrat în incapacitate de plată când dobânzile FED (Banca Centrală din SUA) erau scăzute, iar prețurile la locuințe în creștere explozivă. Când piața imobiliară a devenit saturată, numeroși proprietari nu și-au mai putut achita ratele, iar instituțiile de creditare au înregistrat brusc pierderi masive, dacă nu cumva au intrat și în faliment.

O parte din vina acelui fenomen de la finele anilor 2000 s-a datorat clienților, celor care au contractat credite fără să le înțeleagă pe deplin, fără să-și dea seama la ce se înhamă și, mai ales, dacă se bucură de un confort financiar suficient pentru a duce creditul la capăt. Conform spuselor lui Krugman, investitorilor din domeniul criptoactivelor le sunt într-o manieră similară în 2022 produse financiare speculative fără ca cei care le cumpără să înțeleagă cu adevărat riscurile implicate.

Ca referință, Paul Krugman a fost de la început un sceptic față de Bitcoin, Ether și alte criptomonede. Spre deosebire de alții, însă, el a avut și o serie stufoasă de argumente pentru poziția sa. Cu alte cuvinte, știa el de ce compară Bitcoin cu o schemă Ponzi, piramidală. „Mulți dintre cei care se împrumută nu înțeleg în ce se bagă. Iar criptomonedele, cu fluctuațiile lor uriașe de prețuri (…) sunt cam la fel de riscante precum cea mai riscantă clasă de active”, afirmă laureatul Premiului Nobel în NYT.

Spre deosebire de criza economică din 2008, există totuși un avantaj dacă bula Bitcoin se sparge. Acest fenomen va avea repercusiuni la nivel global, dar nu se va răsfrânge și asupra altor domenii, cum s-a întâmplat în urmă cu 14 ani. Cu alte cuvinte, nu vor da faliment o serie stufoasă de companii din cauza inconștienței unor investitori și nici nu se va duce în cap, într-o formă sau alta, întregul sistem financiar global. „Numerele nu sunt suficiente de mari pentru asta”, susține Krugman, cu referire la faptul că întreaga piață crypto valorează 1,7 trilioane de dolari.

În schimb, se va întâmpla altceva. Vor dispărea foarte mulți bani din piață, vor fi înregistrate pierderi fabuloase de către oameni obișnuiți, persoane ale căror investiție în Bitcoin sau orice altă criptomonedă i-a adus la sapă de lemn. Oamenii care s-au împrumutat din bancă pentru a-și băga banii în criptoactive vor fi cei care vor avea cel mai mult de suferit.

Dincolo de opinia unui om care a primit premiul Nobel pentru economie în 2008, merită să te uiți în piața criptomonedelor, aflată momentan într-o ”iarnă crypto”. La momentul redactării acestui material, un Bitcoin se tranzacționează cu aproximativ 37.000 de dolari și a pierdut 1% din valoare doar în ultimele 24 de ore. În noiembrie 2021, la apogeu, aceeași monedă digitală se vindea cu 69.000 de dolari. Diferența de 46%, nu de puține ori, a plecat din buzunarele unor optimiști care au făcut un efort supraomenesc pentru a-și băga economiile într-un domeniu pe care nu l-au înțeles niciodată pe deplin.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele