Hiysassy, inteligența artificială care va schimba omenirea. Arată ca un bagaj de mână, dar va putea ajunge pe Marte VIDEO
Kazumi Muraki a dezvoltat un sistem compact și transportabil de recoltare a carbonului din atmosferă pe când avea doar 15 ani.
Șapte ani mai târziu, chimistul japonez încă mai caută modalități de a transforma acest dioxid de carbon în combustibil.
Muraki spune că, înainte ca bunicul său să îi înmâneze cartea pentru copii „Cheia secretă a lui George pentru Univers”, scrisă de regretatul Stephen Hawking și fiica sa Lucy, în copilărie nu era prea interesat de știință.
Potrivit lui Muraki, personajul principal călătorește în căutarea unei planete potrivite pentru viața umană și, în cele din urmă, se stabilește pe Marte.
La doar 10 ani, Muraki și-a făcut un țel în viață din a călători pe Marte după ce a fost hipnotizat de imaginile cu planeta roșie și cu uimitorul ei apus de soare albastru.
„Vreau să fiu primul om care să aterizeze pe Marte”
Din acel moment, spune el, a început să cerceteze ce ar fi necesar pentru a trăi acolo.
„Am aflat că atmosfera marțiană este alcătuită din 95% dioxid de carbon”, care este letală pentru oameni. El adaugă: „dacă vrem să trăim pe Marte, trebuie să eliminăm dioxidul de carbon marțian”.
Și-a dat seama că cercetările sale pentru a elimina carbonul din atmosfera marțiană ar putea fi utile și aici, pe Pământ. „Dioxidul de carbon este principala cauză a crizei climatice”, spune el, adăugând că eliminarea acestuia din aer este o modalitate de a o limita.
În 2015, Muraki a creat Hiyassy, un dispozitiv de inteligență artificială de captare a carbonului de mărimea unui bagaj de mână. Acesta este destinat utilizării la domiciliu și la birou, astfel încât oricine poate contribui la stoparea încălzirii globale de oriunde, spune el. Hiyassy funcționează prin aspirarea aerului și filtrarea acestuia printr-o soluție alcalină înainte de a-l elibera înapoi.
Acum, el a trecut la următoarea etapă de cercetare: reciclarea carbonului. Compania sa cu sediul la Tokyo, Carbon Recovering Research Agency, lucrează la fabricarea unui combustibil alternativ din carbonul capturat.
„Acum creăm un combustibil diesel din dioxid de carbon”, spune el, adăugând că acesta ar putea fi disponibil în următorul an sau cam așa ceva.
Între timp, el visează în continuare la planeta roșie: „Vreau să fiu primul om care să aterizeze pe Marte”.