Hackerii ruși au atacat rețelele NATO și câteva din estul Europei: ce au reușit să facă
Recent, hackerii ruşi au încercat să pătrundă în reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări din estul Europei, conform Reuters.
Conform unui raport publicat de grupul de analiză a ameninţărilor al Google, nu se specifică exact care armate au fost vizate în ceea ce Google a descris drept „campanii de phishing a acreditărilor” lansate de un grup din Rusia numit Coldriver sau Callisto.
„Aceste campanii au fost trimise folosind conturi Gmail nou create către conturi non-Google, astfel încât rata de succes a acestor campanii este necunoscută”, se arată în raport, citat de Reuters.
NATO nu a comentat raportul. Mai mult, Rusia, care se află acum sub sancţiuni economice occidentale, neagă în mod regulat acuzaţiile de organizare a atacurilor cibernetice asupra ţintelor occidentale. Ca referință, în 2019, firma finlandeză de securitate cibernetică F-Secure Labs a descris Callisto drept un actor neidentificat şi avansat de ameninţări „interesat de colectarea de informaţii referitoare la politica externă şi de securitate” în Europa.
Grupul a vizat, de asemenea, un Centru de Excelenţă al NATO, conform raportului recent transmis de Google, fără a detalia. Într-un comunicat, centrul nu a abordat în mod direct raportul Google, dar a spus: „Vedem activitate cibernetică rău intenţionată în fiecare zi”.
Hackerii Anonymous dau lovitura din nou
Hackerii de la Anonymous au reușit să dea mai multe lovituri spre Rusia, atunci când vorbim despre atacurile cibernetice împotriva Rusiei, în contextul războiului pe care Vladimir Putin îl duce împotriva Ucrainei.
Într-o mișcare deloc surprinzătoare, Anonymous și alte grupuri de hackeri au preluat, recent, peste 400 de camere de supraveghere din Rusia. Atacul a fost în sprijinit de grupul ucrainean de război cibernetic, Cyber-Berkut.
Acest grup a fost responsabil pentru piratarea e-mailurilor multor oficiali ruși, în trecut. Atacul cibernetic despre care vorbim acum este doar cel mai recent, dintr-un șir lung de hack-uri, pe care Anonymous și alte grupuri le-au efectuat împotriva Rusiei, în ultima perioadă, de când Vladimir Putin a pornit războiul împotriva Ucrainei.