10 mart. 2022 | 10:55

Guvernul României, îngrijorat din cauza fenomenului de fake news, în contextul războiului din Ucraina: ce soluții se discută

ACTUALITATE
Guvernul României, îngrijorat din cauza fenomenului de fake news, în contextul războiului din Ucraina: ce soluții se discută

Recent, Guvernul a întreprins o întâlnire cu oamenii de afaceri din lumea IT, domeniul bancar, dar și energie, pentru a găsi soluții de stopare a fenomenului fake news, din ce în ce mai acut și la noi în țară.

Premierul Nicolae Ciucă a avut parte de o întâlnire cu principalii pioni din mediile bancare, IT și energie, cu scopul de a analiza, ca mai apoi să vină cu soluții, în contextul avanșei tot mai mari de fake news, din mediul online, mai ales acum, după invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin.

Amintim că, în cursul serii trecute, o fotografie care „s-a rostogolit” pe internet anunța că prețurile de la pompă vor sări lejer de 10 lei, astăzi. Acest lucru nu numai că nu s-a întâmplat, însă a creat panică generală aseară, când la benzinării s-au format cozi interminabile, oamenii încercând să economisească, pe ultima sută de metri, câțiva lei. Cu alte cuvinte, o consecință gravă a ceea ce se numește fake news.

La această întâlnire au participat, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu; ministrul Economiei, Florin Spătaru; ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu; ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi; ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu; reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, printre alții.

„E nevoie, mai mult ca oricând, de apel la calm, de solidaritate și de transmiterea unui mesaj unitar: vom susține locurile de muncă, vom susține economia. Trebuie ca toată lumea să comunice că avem capacitatea de a trece peste această situație. Să facem apel la calm”, a declarat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, în acest context.

Avalanșă de fake news, în contextul războiului din Ucraina

De menționat că autoritățile din România au început deja să blocheze anumite adrese ale site-urilor de propagandă, care funcționează și pe teritoriul țării noastre. Printre acestea se numără RT și Sputnik, dar și alte adrese IP prin intermediul cărora se practică activ fake news.

Aceste liste au fost publicate pe site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, iar ele au fost întocmite pe baza reclamațiilor primite atât de la surse oficiale, cât și de la populație.

DNSC a avertizat, de asemenea, că anumite atacuri cibernetice au fost îndreptate împotriva Rompetrol, iar acestea au avut impact major asupra anumitor operațiuni. În momentul de față, nu se știe dacă aceste atacuri au, sau nu, legătură cu situația sensibilă în care se află, în momentul de față, Ucraina.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele