08 iul. 2022 | 15:34

Guvernul irlandez a pierdut majoritatea în parlament. Urmează o moțiune de cenzură

ULTIMA ORĂ
Guvernul irlandez a pierdut majoritatea în parlament. Urmează o moțiune de cenzură

Principalul partid de opoziție din Irlanda, Sinn Fein, a declarat că va depune marțea viitoare o moțiune de cenzură împotriva guvernului, punând astfel la încercare coaliția de guvernare după ce aceasta a pierdut majoritatea formală în parlament la începutul acestei săptămâni.

Guvernul irlandez poate să cadă

Un membru al partidului de centru-dreapta Fine Gael a demisionat miercuri din funcția de lider al partidului după ce a votat împotriva unui proiect de lege introdus de guvern – din care mai fac parte Fianna Fail, partidul de centru-dreapta al premierului Micheal Martin, și Partidul Verzilor.

Coaliția rămâne astfel cu 79 de locuri în Camera inferioară, care are 160 de locuri. Cu toate acestea, unii dintre ceilalți parlamentari care au părăsit guvernul în ultimii doi ani continuă să îl susțină în voturi importante, împreună cu deputați independenți simpatizanți.

Cu Sinn Fein, de asemenea, cu mult înaintea oricărui alt partid în sondajele de opinie, este puțin probabil ca cei aliniați cu guvernul să voteze pentru a-l răsturna și a devansa alegerile care sunt programate pentru 2025.

„Acesta este un guvern care și-a pierdut acum majoritatea parlamentară și care nu reușește să abordeze criza costului vieții și a locuințelor”, a declarat într-un comunicat liderul Sinn Fein, Mary Lou McDonald, al cărui partid nu a fost niciodată la guvernare în Republica Irlanda.

„Este timpul să facem loc unui guvern care va pune pe primul loc lucrătorii și familiile”.

Ministrul de externe Simon Coveney a declarat că este foarte încrezător că guvernul va câștiga votul, subliniind că acesta a trecut cu patru voturi proiectul de lege controversat pentru care colegul său a demisionat săptămâna aceasta.

„Cred că vom avea o majoritate de lucru puternică și acest lucru va fi clar săptămâna aceasta”, a declarat Coveney pentru postul național de televiziune RTE.