Grecii ies în stradă din cauza inflației. Grevă națională timp de 24 de ore
Muncitorii greci au început o grevă de 24 de ore la nivel național, cerând salarii mai mari pentru a se alinia la inflația în creștere, perturbând transportul terestru, zborurile și serviciile de feribot.
Atena, paralizată de greve ale muncitorilor
Prețurile ridicate la energie și creșterea costurilor de trai au declanșat greve și proteste în toată Europa în această lună, inclusiv în Germania, Franța și Spania.
Se aștepta ca greva națională din Grecia – a doua din acest an convocată de sindicatele din sectorul public și privat, care reprezintă peste 2,5 milioane de lucrători – să culmineze cu mitinguri în fața parlamentului miercuri seara.
Feriboturile au fost andocate în porturi, iar opririle de lucru ale personalului din autobuze, trenuri și metrou erau așteptate să provoace haos în capitală.
Unele zboruri au fost blocate la sol, deoarece controlorii de trafic aerian plănuiau să se alăture grevei între orele 08:00 și 14:00 GMT.
Inflația atinge un vârf de 12 la sută
În timp ce economia Greciei crește în acest an de aproape două ori mai mult decât rata de creștere din zona euro, datorită unei reveniri a turismului, inflația este aproape de un vârf al ultimilor 30 de ani, de 12 la sută, printre cele mai ridicate din cele 19 țări care împart moneda euro.
„Muncitorii (…) luptă împotriva inflației care sufocă gospodăriile grecești, împotriva condițiilor de junglă de pe piața muncii, împotriva poverilor pe care le poartă în spate de ani de zile”, a declarat Confederația Generală a Muncitorilor Greci (GSEE), principalul sindicat din sectorul privat.
GSEE a declarat că este „imperativ” ca guvernul să ia măsuri pentru a combate inflația, deoarece costurile ridicate ale energiei și ale bunurilor de bază afectează veniturile disponibile ale populației.
Împreună cu Confederația Funcționarilor Publici din sectorul public (ADEDY), solicită o creștere a salariului minim, care în prezent este de aproximativ 713 euro pe lună, și restabilirea legislației colective a muncii.
Guvernul conservator a cheltuit peste 9 miliarde de euro din septembrie 2021 pentru subvenții pentru energie și alte măsuri menite să ușureze povara creșterii costurilor cu energia și combustibilii pentru agricultori, gospodării și întreprinderi.
Acesta a promis să majoreze anul viitor pensiile pentru prima dată de la criza financiară a țării și să crească în continuare salariul minim.