10 oct. 2022 | 13:32

Goana după lemnul de foc: cine are sobă iarna aceasta, s-a „scos”, va fi ca pe timpuri

ACTUALITATE
Goana după lemnul de foc: cine are sobă iarna aceasta, s-a

Criza energetică schimbă radical preocupările celor mai mulți dintre europeni, în prag de iarnă.

Dacă sosirea iernii ne aducea tuturor gânduri despre ce cadouri să cumpărăm celor dragi sau unde să ne petrecem sărbătorile, iată că în 2022 nu știm cum să facem să găsim soluții care să ne reducă costul facturilor la energie.

Nu puține sunt avertismentele care ne indică faptul că iarna care ne bate la ușă va fi una plină de provocări. Facturile la utilități nu vor fi deloc mici, iar economia europeană per ansamblu riscă să intre în recesiune. În aceste condiții, cetățenii din blocul comunitar se îndreaptă către soluții alternative de încălzire a locuinței, în care să nu depindă de sistemele centralizate.

Cei mai norocoși sunt cei care au sobe pe lemne. Oamenii pot face provizii, atât cât consideră necesar, și au garanția că ei controlează ce se întâmplă cu căldura sau apa lor caldă.

Doar că asistăm la o adevărată goană după lemne în această perioadă, cererea fiind foarte mare, fiindcă toți încearcă să se pună la adăpost.

Românii care nu și-au dărâmat sobele bat fericiți din palme

În aceste condiții, e lesne de înțeles că preţurile la peleţi de lemn aproape s-au dublat în ultima vreme, arată datele oficiale internaționale, ajungând până la 600 de euro pe tonă în Franţa! De reținut că la noi a fost plafonat prețul lemnului de foc pentru șase luni!

„O decizie aşteptată de milioane de români. Astăzi guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. E odecizie aşteptată de peste 3 milioane de oameni. De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 de lei la pelete”, a declarat, săptămâna trecută, primul ministru Nicolae Ciucă.

Conform Guvernului, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională.

„Având în vedere faptul că încălzirea pentru populaţie reprezintă o necesitate de viaţă, se impune instituirea unor măsuri de protecție socială în considerarea necesității asigurării garanției respectării dreptului la viață raportat la faptul că încălzirea pentru populaţie, respectiv atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să fie afectate de creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria și obligația să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii.

De asemenea, ținând cont de decalajul înregistrat între veniturile populației față de media înregistrată în UE și având în vedere că acestea se situează sub media înregistrată în UE, nivelul de trai ajustat după prețurile practicate local, este de 72%, față de media UE”, se arată în OUG a Guvernului.

Problema pe care o întâmpină acum românii este legată de faptul că sunt mari întârzieri în livrarea sobelor pe lemne, din cauza cererii foarte mari, iar unele asociații din industria lemnului trag un semnal de alarmă și avertizează că există posibilitatea de a exista întreruperi în aprovizionare, din cauza intervenției asupra prețului!