Giorgia Meloni este prima femeie prim-ministru din Italia, dar are un guvern dominat de bărbați
Giorgia Meloni a fost învestită sâmbătă ca prima femeie prim-ministru al Italiei, dar nu își împarte puterea cu multe alte femei. Lista de miniștri a lui Meloni conține doar șase femei din 24, adică 25%, comparativ cu cabinetul predecesorului ei, Mario Draghi, care avea 30% de femei, și cu cele 50% din guvernul lui Matteo Renzi din 2014.
Meloni împarte puterea cu bărbații
Femeile din cabinetul lui Meloni ocupă unele dintre cele mai mici poziții, cum ar fi cele din domeniul turismului și al dizabilităților. În afară de Meloni însăși, toate ministerele majore – afaceri externe, economie și interne – au revenit bărbaților, precum și portofoliile justiției, sănătății și infrastructurii. Femeile au fost numite la portofoliile muncii și al universităților.
Mișcarea va alimenta îngrijorările că femeile italiene nu vor beneficia de pe urma guvernului lui Meloni.
Există îngrijorări că drepturile femeilor vor fi restrânse sub un guvern Meloni. După alegeri, mii de oameni au mărșăluit prin Roma și Milano pentru a susține accesul la avort, de care unii se tem că ar putea fi erodat sub conducerea primei femei premier, care dorește să stimuleze rata scăzută a natalității din Italia și să ofere femeilor alternative la avort.
Printre cele mai controversate numiri ale lui Meloni se numără cea a catolicei ultraconservatoare Eugenia Maria Roccella ca ministru al familiei. Meloni a schimbat, de asemenea, numele ministerului în familie, natalitate și egalitate de șanse.
„Nu exista niciun motiv să credem că Meloni ar face altfel. Nu am auzit-o niciodată pe Meloni vorbind despre drepturile femeilor. Ea este fiica unei culturi politice și a unei ideologii care are un bilanț negativ în ceea ce privește egalitatea de șanse și drepturile femeilor și nu a făcut niciodată un secret din asta”, a declarat Sandra Zampa, senator din partea democraților de stânga, pentru POLITICO.
Zampa a criticat nominalizarea lui Roccella, „care este o catolică ultraconservatoare și pentru care avortul nu este un drept”. Ea a criticat, de asemenea, combinarea problemelor natalității cu cele ale drepturilor femeilor, „care le blochează pe amândouă”.
Guvernul Meloni, afront la adresa drepturilor femeilor?
„Acest guvern poate împinge înapoi drepturile femeilor, dar sunt convinsă că femeile italiene nu vor permite acest lucru”, a declarat Zampa.
Meloni, în vârstă de 45 de ani, a recitat sâmbătă dimineața, la palatul prezidențial Quirinal, jurământul ritual în fața președintelui italian, promițând să fie fidelă republicii italiene postbelice și să acționeze „în interesul exclusiv al națiunii”.
Au urmat cei 24 de miniștri ai lui Meloni. Aceasta păstrat nouă ministere pentru propriul partid, în timp ce a dat câte cinci ministere partidelor partenerilor Matteo Salvini și Silvio Berlusconi. Restul sunt tehnocrați.
Postul crucial de ministru al economiei și finanțelor îi revine lui Giancarlo Giorgetti, care a fost ministru al dezvoltării economice în timpul lui Draghi.
După ce Berlusconi a fost înregistrat în timp ce își proclama prietenia cu președintele rus Vladimir Putin la începutul acestei săptămâni, politicienii de stânga au insistat că este nepotrivit ca partidul lui Berlusconi să propună candidatul pentru Ministerul de Externe.
Dar, în cele din urmă, adjunctul lui Berlusconi, Antonio Tajani, a fost confirmat în funcția de ministru de externe și vicepremier. Sub conducerea lui Tajani, fost președinte al Parlamentului European, poziția Italiei față de Europa este considerată în mâini sigure.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat-o sâmbătă pe Meloni pentru că a devenit prim-ministru.
„Contez și aștept cu nerăbdare o cooperare constructivă cu noul guvern”, a declarat von der Leyen într-un tweet.