20 dec. 2022 | 16:45

Germania și Rusia, contradicții pe tema achiziției de petrol: „Rapoartele sunt false”

ULTIMA ORĂ
Germania și Rusia, contradicții pe tema achiziției de petrol: „Rapoartele sunt false”

Germania a respins o afirmație potrivit căreia intenționează să cumpere petrol rusesc la începutul anului viitor, spunând că va importa în schimb țiței din Kazahstan.

Germania nu va mai cumpăra petrol de la Rusia. Cum a răspuns Moscova

Cea mai mare economie europeană a declarat anterior că intenționează să oprească importurile de țiței rusesc până la sfârșitul acestui an, după invazia Kremlinului în Ucraina, dar acest lucru a fost pus sub semnul întrebării atunci când directorul executiv al operatorului de oleoducte din Rusia a declarat că a primit cereri de aprovizionare cu țiței rusesc în primul trimestru din 2023.

Rafinăriile germane Leuna și Schwedt au fost în mod istoric puternic dependente de importurile de petrol rusesc prin conducte. Acum, fluxurile de-a lungul oleoductului Druzhba – cea mai mare conductă de țiței din Europa – vor proveni în schimb din Kazahstan, deși acest acord nu a fost încă finalizat.

„Rapoartele conform cărora Germania ar fi comandat țiței rusesc sunt false”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Economiei. „Companiile de petrol mineral de la rafinăriile Leuna și Schwedt nu vor mai comanda țiței rusesc în noul an.”

Rafinăria PCK din Schwedt are „capacități rezervate pentru petrol kazah în sistemul de conducte” începând din ianuarie, a adăugat ea.

Fluxurile de petrol prin conducte din Rusia sunt exceptate de la interdicția Uniunii Europene privind majoritatea importurilor maritime, care a început la 5 decembrie. Germania și Polonia, care primesc țiței rusesc prin intermediul părții nordice a legăturii Druzhba, s-au angajat să se dezbrace până în decembrie.

„Au anunțat că nu vor mai lua petrol din Rusia de la 1 ianuarie, dar am primit solicitări de la consumatorii polonezi: dați-ne 3 milioane de tone pentru anul viitor și 360.000 de tone pentru decembrie”, a declarat directorul general al Transneft, Nikolay Tokarev, într-un interviu acordat marți mai devreme postului de televiziune de stat Rossiya 24.

„O decizie politică”

Ar fi dificil pentru rafinăriile germane să înlocuiască toate volumele rusești cu țiței kazah, a declarat Tokarev, adăugând că, deși din punct de vedere tehnic este posibil să se efectueze așa-numitele operațiuni de schimb pentru a înlocui parțial petrolul rusesc, este o decizie politică de luat.

Națiunea din Asia Centrală ar putea trimite între două și cinci milioane de tone pe an prin conducte, a declarat săptămâna trecută ministrul kazah de externe Mukhtar Tileuberdi.

Solicitarea poloneză către Transneft a fost „o procedură standard și este doar pentru a rezerva o potențială capacitate de tranzit”, a declarat luna trecută rafinăria națiunii, PKN Orlen SA.

Compania este pregătită să oprească importurile de petrol rusesc, dar are nevoie de decizii guvernamentale pentru ca acest lucru să se întâmple.

„Depunerea cu operatorul rus este o solicitare tehnică în cazul în care contractele valabile sunt încă în curs de îndeplinire”, a declarat Orlen în noiembrie, când a fost făcută publică pentru prima dată mișcarea poloneză.