Germania renunță mai devreme la petrolul și cărbunele din Rusia. Lovitură de grație pentru Putin
Germania renunță mai repede la cărbunele și petrolul din Rusia. Anunțul a fost făcut, miercuri, de secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Joerg Kukies. Astfel, guvernul de la Berlin nu va mai cumpăra cărbune rusesc de la 1 august, iar achiziţiile de petrol vor înceta la data de 31 decembrie. Potrivit oficialului guvernamental, „este o schimbare majoră a surselor din care se aprovizionează cu energie prima economie europeană”.
Germania, lovitură sub centură Rusiei
Germania va înceta, luni, 1 august, achizițiile de cărbune rusesc, apoi va renunța să mai cumpere petrol rusesc începând cu 31 decembrie, deoarece țara încearcă să înceteze dependența energetică de Rusia, în urma deciziei Moscovei de a invada Ucraina. Anterior, Federația Rusă a furnizat 40% din cărbunele Germaniei și 40% din petrolul său, a spus ministrul adjunct al Finanțelor, la Sydney Energy Forum, găzduit de guvernul australian și Agenția Internațională pentru Energie.
„Oricine cunoaște istoria conductei [petroliere] Druzhba, care era deja un instrument al imperiului sovietic asupra Europei de Est, știe că eliminarea acestei dependențe nu este o chestiune banală, dar este una pe care o vom realiza în câteva luni.”, a spus Kukies.
Nemții nu vor mai cumpăra cărbune și petrol de la Putin
Oficialul de la Berlin a adăugat că provocarea-cheie va fi acoperirea golului care va apărea în momentul în care întreaga Uniune Europeană va renunța la cele 158 de miliarde de metri cubi de gaze furnizate de țara lui Vladimir Putin.
În acest moment, Germania construieşte, în regim de urgenţă, terminale pentru importul de gaze naturale lichefiate. Totuși, Joerg Kukies a subliniat că, deşi Statele Unite şi Qatarul pot furniza împreună Europei aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaze lichefiate, această cantitate nu va fi suficientă pentru a acoperi golul.
„Simpla dorinţă nu va duce la rezolvarea acestei probleme.”, a explicat secretarul de stat în Ministerul de Finanţe.
Ce plan are G7
Cu toate că Germania este concentrată pe tranziţia la emisii zero şi a emis deja noi legi pentru a accelera dezvoltarea de proiecte în domeniul energiilor regenerabile, gazele vor fi esenţiale în procesul de tranziţie energetică, a precizat Kukies.
Între timp, SUA și aliații săi din Grupul celor Șapte lucrează la noi măsuri care să împiedice Rusia să-și mai finanțeze războiul în Ucraina și caută să scadă prețul petrolului și benzinei. Propunerea G7 urmărește să lege serviciile financiare, asigurările și transportul de mărfuri petroliere de un plafon de preț. Un expeditor sau importator ar putea avea acces la aceste servicii doar dacă s-a angajat să respecte un preț maxim stabilit pentru petrolul rusesc.