Germania dă cele mai proaste semne în Europa. Vestea momentului despre cea mai puternică economie care trebuie să ne îngrijoreze
Una dintre cele mai puternice economii din Europa, Germania dă semne de slăbiciune. Criza inflaționistă va determina economia nemților să se contracte pentru o perioadă de trei trimestre.
Economia din Germania ca cunoaște o contractare timp de trei trimestre începând cu cel actual, după cum arată un sondaj realizat de către cei de la Reuters. Această măsură economică vine pe fondul creșterilor de preț considerabile ale gazului, după ce Rusia a hotărât să nu mai livreze produsul în Europa.
Una dintre cele mai mari economii ale continentului devine acum foarte vulnerabilă la întreruperea aprovizionării cu energie, precum și la creșterea prețurilor, având în vedere că o mare parte din producția statului se bazează pe gazul rusesc.
Din sondajul efectuat de economiștii Reuters reiese că Germania urmează să se confrunte cu trei trimestre consecutive de creștere negativă, ceea ce va depăși o recesiune tehnică ce ar dura doar două astfel de trimestre. Criza energetică își face resimțită prezența în majoritatea statelor europene.
Germania dă semne de slăbiciune economică
Estimările sondajului arată că economia nemților se va contracta cu 0,1% și 0,3% în cel de-al treilea și cel de-al patrulea trimestru al acestui ani, iar cu 0,2% în primul trimestru al anului viitor. Această măsură se află la polul opus față de cea la care se așteptau economiștii germani, și anume ocreștere trimestrială de 0,2%, 0,3% și 0,4%.
”Prețurile gazelor se deplasează de la un nivel astronomic la celălalt și vor duce la facturi ale energiei fără precedent în timpul iernii. Chiar și fără o oprire completă a gazelor rusești, prețurile ridicate ale energiei și alimentelor vor afecta foarte mult consumatorii și industria, provocând cel puțin o recesiune tehnică, inevitabilă”, a menționat Carsten Brzeski, economist la ING.
Tot din estimări reiese că economia Germaniei va cunoaște o creștere începând cu cel de-al doilea trimestru al anului 2023, aceasta fiinde de 0,4%, urmată de o creștere de 0,6% și respectiv 0,5% în trimestrele următoare ale anului următor.
Economia Germaniei va crește cu 1,5% în acest ani, urmând a fi încetinită cu 0,1% în anul 2023, după cum reiese din raportul efectuat de către 34 de economiști. Actuala criză energetică a determinat o creștere de 400% a prețului gazelor numai în ultimul an, fiind o mare povară pentru sectorul de producție.
Având în vedere criza inflaționistă care a ajuns la un record al ultimelor cinci decenii, fiind înregistrată o creștere de 8,8% în luna august, creșterea prețului facturilor la energie a determinat scăderea puterii de cumpărare a gospodăriilor. Acest lucru determină Banca Centrală Europeană să ia în calcul majorarea dobânzilor cheie.