03 mart. 2022 | 07:19

Gazul românilor se apropie de ce este mai rău: facturile vor atinge praguri record

ACTUALITATE
Gazul românilor se apropie de ce este mai rău: facturile vor atinge praguri record

Facturile românilor la energie nu au mai gravitat de mult timp în jurul unor praguri rezonabile, iar acum, situația se va complica și mai mult, din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia.

În urmă cu câteva zile, fost președinte rus Dimitri Medvedev amenința Europa că, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, gazul are mari șanse să atingă 2000 de euro pe o mie de metri cubi. La momentul acelei afirmații, valoarea de referință era mai aproape de 900 de euro. În mai puțin de 5 zile, prețul aproape că s-a dublat și ne apropiem cu pași repezi de previziunile sumbre ale oficial rus.

Facturi fabuloase la gaz

Aproximativ 185 de euro/MWh înseamnă cei 2000 de euro pe o mie de metri cubi previzionați de Medvedev. Ieri, pe platformele spot ale Bursei Române de Mărfuri (BRM), prețul maxim la care a fost comercializat gazul în ziua de miercuri a fost de 170 de euro/MWh sau 840 de lei, la o distanță surprinzător de mică de valoarea care, în urmă cu o săptămână, ar fi părut aproape absurdă.

Ca referință, săptămâna trecută, Dimitri Medvedev scria pe contul oficial de Twitter o amenințare la adresa Europei legată de prețul la gaz. Afirmația a fost făcut în contextul blocării de către autoritățile germane a proiectului Nord Stream 2. „Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucțiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit în Minunata Lume Nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz!”, scria Medvedev, din poziția vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

În această săptămână, marți, societatea care administrează Nord Stream 2 a intrat în procedură de insolvență și și-a concediat toți angajații. Miercuri, piețele europene au explodat. Cotațiile gazelor cu livrare în luna martie de pe Bursa de la Amsterdam au atins nivelul record de 185 euro pe tonă, depășind precedentul record de 184,95 în decembrie 2021. Revenind însă la situația din România, miercuri s-au efectuat tranzacții doar pe bursa forward, nu și pe cea spot, iar prețul mediu a crescut cu aproape 55%. Ca referință, prețul mediu al gazului cu livrare în ziua următoare (PZU) a fost 515 lei/MWh marți, iar miercuri a sărit la 800 lei/MWh. Situația este similară în toată Europa.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele