22 iul. 2022 | 13:44

Gata, statul nu mai dă pensii „nesimțite”: cât ți se taie din bani, dacă ești considerat „special”, nimeni nu stă la discuție

ACTUALITATE
Gata, statul nu mai dă pensii

Se pare că începe să se clarifice situația pensiilor speciale din țara noastră, respectiv a veniturilor primite de unii beneficiari, fără bază de contributivitate.

Potrivit unui anunț de ultim moment al ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, pensiile se află sub o amplă analiză.

După ce se va finaliza această etapă, în coaliție vor ajunge concluziile, atât de ordin fiscal, cât și juridic, dar și toate detaliile financiare aferente situației privind pensionarii noștri. Acest moment va fi urmat de cel în care se va lua o decizie fermă. Practic, se pare că statul s-a decis să impoziteze aceste pensii speciale și să elimine totodată inechitățile din sistemul nostru de pensii.

Este una dintre cele mai râvnite măsuri de către oamenii de rând, care cer guvernanților echitate și vor ca toți românii să primească pensie pe măsura contribuțiilor le care le-au datorat statului în timpul în care erau activi pe piața muncii.

Anunțul momentului. Se taie pensiile!

Desigur, nivelul de impozitare va fi stabilit de coaliție. Practic, momentan, nu se știe cuantumul acestuia, dar e de așteptat să fie de două cifre procentuale, conform unor surse. Practic, dacă ești considerat a fi un pesionar special, ai putea pierde cel puțin 10% din venituri, însă pentru a avea certitudini, trebuie să așteptăm o poziție oficială din partea factorilor de decizie!

„Sunt două aspecte. Discuția legată de pensii în general, fie că sunt ele pensii pe contributivitate, pe pilonul 1 – pensii militare de stat sau indemnizații de altă natură, care intră oarecum în ceea ce înseamnă jalonul din PNRR cu reforma sistemului de pensii, indiferent de sistemul de cotizare și a doua sau care vine în conexiune cu această reformă, partea de impozitare a acestor venituri. Analiza din cadrul Ministerului de Finanțe este în derulare.

Sunt o serie de simulări care au loc, sunt o serie de date care se strâng. Lucrăm împreună cu toate instituțiile implicate pentru că trebuie să ai date. Pe de altă parte, analiza are în vedere și deciziile Curții Constituționale. Știți că acest subiect a făcut obiectul a numeroase contestații la Curtea Constituțională.

Deci abordarea nu poate fi una oarecum simplistă sau etatistă. Trebuie foarte bine așezată și argumentația, dar și elementele de modelare fiscală și economică. Iar din perspectiva aceasta, împreună cu Ministerul Muncii și cu celelalte instituții, analiza se conexează la elementele de obiect ale fiecărui sistem de pensii pe care îl analizăm.

Pe de altă parte, premierul are foarte mare dreptate. În momentul în care intri într-o zonă de praguri de impozitare diferite ale veniturilor, trebuie să ai și un sistem. De altfel, a fost făcut obiectul și discuții pe ceea ce am făcut ca ajustare fiscală. Trebuie să ai și un model și un mod digital de monitorizare a veniturilor pentru a putea să stabilești care este cuantumul veniturilor totale, pentru a vedea dacă se depășește un anumit prag, dacă se intervine un prag de venituri și dacă se intervină cu un alt prag de impozitare.

Deci analiza este puțin mai largă decât aparent. În media am observat termene sau se poate face peste noapte, dar atunci când este gata va fi prezentată coaliției cu toată argumentația și juridică, economică și fiscală, iar decizia politică va fi luată în calculul coaliției și va fi anunțată de liderii coaliției. Nu este mâine, pentru că eu aș vrea să aș vrea să avem la finalul acestei dezbateri până la urmă, pentru că e și o dezbatere care se naște ca subiect, să avem și o soluție care să nu se mai blocheze vreodată, sau să fie foarte clar ce anume intră în reforma pensiilor”, a declarat, joi seară, Adrian Câciu.