10 nov. 2022 | 14:05

Franța și Italia, dispută din cauza unei nave cu 234 de migranți. Bruxellesul intervine și cere debarcarea imediată în cel mai apropiat loc

ULTIMA ORĂ
Franța și Italia, dispută din cauza unei nave cu 234 de migranți. Bruxellesul intervine și cere debarcarea imediată în cel mai apropiat loc

Franța a denunțat drept „inacceptabil” refuzul Italiei de a primi o navă de migranți, în timp ce cele două țări se certau pentru a decide care dintre ele ar trebui să accepte o navă cu 234 de persoane la bord.

234 de migranți, în voia sorții din cauza Franței și Italiei

Update 10 noiembrie, ora 14.05. Comisia Europeană a cerut miercuri „debarcarea imediată” în „cel mai apropiat loc sigur” a persoanelor aflate la bordul navei de salvare Ocean Viking.

Aceasta este o măsură neobișnuită pentru executivul Uniunii Europene, întrucât deciziile privind imigrația sunt o problemă națională.

Comisia Europeană a precizat într-un comunicat că „situația de la bordul navei a atins un nivel critic și trebuie abordată de urgență pentru a evita o tragedie umanitară”.

„Obligația legală de a salva și de a asigura siguranța vieții pe mare este clară și fără echivoc, indiferent de circumstanțele care îi determină pe oameni să se afle într-o situație de primejdie”, a adăugat aceasta.

Nava Ocean Viking, operată de SOS Mediterranee, are la bord 234 de persoane, inclusiv peste 40 de minori neînsoțiți și patru copii cu vârsta sub 4 ani. Unii dintre ei sunt blocați pe navă de 19 zile.

Nava se află în prezent în apropierea insulei italiene Sardinia, potrivit site-ului MarineTraffic.com.

SOS Mediterranee a declarat marți că a trimis o cerere autorităților franceze de debarcare în siguranță  și că se așteaptă să ajungă în apele internaționale din apropierea Corsicii pe 10 noiembrie.

Nava a cerut zilnic, începând cu 27 octombrie, autorizația de a acosta într-un port italian, dar a fost refuzată în mod repetat.

Apoi, începând cu 2 noiembrie, a început să trimită zilnic cereri autorităților franceze, spaniole și grecești, cu rezultate similare.

Știre inițială: Disputa se concentrează pe Ocean Viking, o navă caritabilă care s-a îndepărtat din apele siciliene spre Franța, după ce a așteptat fără succes, de la sfârșitul lunii octombrie, permisiunea de a acosta în Italia.

Gestionată de organizația caritabilă europeană SOS Mediterranée sub pavilion norvegian, nava a făcut apel la Franța să o accepte și era așteptată să se apropie de Corsica până joi.

O dispută diplomatică cu privire la soarta sa a luat amploare marți, după ce noul prim-ministru de dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, a mulțumit Franței pentru că a deschis un port pentru Ocean Viking – în așteptarea unei confirmări, sau a unui refuz, din partea Franței.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Véran, a catalogat drept „inacceptabil” refuzul Italiei de a permite navei să acosteze.

„Nava se află în prezent în apele teritoriale italiene, există reguli europene extrem de clare care au fost acceptate de italieni”, a declarat Véran, adăugând că „atitudinea actuală a guvernului italian, în special declarațiile sale și refuzul de a accepta nava” sunt „inacceptabile”.

Noul guvern de extremă-dreapta al Italiei, condus de partidul Frații Italiei al lui Meloni, a promis să oprească zecile de mii de migranți care sosesc în fiecare an pe coastele țării.

Italia a refuzat primirea navei

„După tăcerea Italiei, cerem autorităților maritime franceze să atribuie un port celor 234 de supraviețuitori de pe OceanViking”, a declarat organizația caritabilă franceză SOS Mediterranee, precizând că mulți dintre migranți se află pe mare de 18 zile.

Situația „a atins o limită”, a declarat reprezentantul SOS Mediterranee, Alessandro Porro, adăugând că Ocean Viking ar urma să ajungă joi în apele internaționale din largul insulei franceze Corsica.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea Franței cu privire la această solicitare.

Nava a petrecut ultimele zile în largul Siciliei, dar nu a fost autorizată să acosteze acolo. Administrația premierului Giorgia Meloni a acționat rapid pentru a lua măsuri drastice împotriva migrației cu barca, spunând navelor de caritate care navighează în mod regulat pe Mediterana să ducă persoanele salvate în alte țări.

Campania Romei împotriva grupurilor neguvernamentale are un oarecare impact, iar asta se vede în faptul că organizația caritabilă spaniolă Salvamento Maritimo Humanitario a declarat că va amâna o misiune de salvare planificată pe mare din cauza riscului ca nava sa să fie confiscată de autoritățile italiene.

Ministrul italian al transporturilor Matteo Salvini, șeful partidului anti-migranți Liga, a aplaudat această evoluție, scriind pe Twitter: „Tot așa pe mai departe. Italia nu va fi complice la traficul de persoane. Începe cineva să înțeleagă asta?”