08 sept. 2022 | 13:54

FOTO Telescopul James Webb surprinde nebuloasa Tarantula cu detalii uimitoare: cum ne ajută fotografia să înțelegem mai bine universul

ACTUALITATE
FOTO Telescopul James Webb surprinde nebuloasa Tarantula cu detalii uimitoare: cum ne ajută fotografia să înțelegem mai bine universul

Stelele tinere strălucitoare ale Nebuloasei Tarantula strălucesc în albastru în imaginile telescopului James Webb. Nebuloasa Tarantula a fost fotografiată de mai multe observatoare în trecut, dar noi imagini captate de telescopul James Webb ne oferă o vedere mai clară a regiunii de formare a stelelor.

Cunoscută și sub numele de 30 Doradus, Nebuloasa Tarantula este cea mai mare și mai strălucitoare regiune de formare a stelelor dintre galaxiile din apropierea propriei noastre galaxii, ceea ce o face un subiect preferat pentru oamenii de știință care studiază formarea stelelor.

Astronomii au folosit trei dintre instrumentele cu infraroșu ale lui Webb pentru a vizualiza Nebuloasa Tarantula. Folosind camera în infraroșu apropiat (NIRCam) de la Webb, veți vedea filamentele “mătăsoase” care i-au adus numele nebuloasei, înconjurând un grup de stele tinere masive care strălucesc în culoarea albastru, în centrul imaginii de mai sus.

Potrivit NASA, zeci de mii de aceste stele tinere nu au fost niciodată văzute înainte, deoarece erau ascunse de praful cosmic. Vânturile stelare și radiațiile de la aceste stele tinere au “scobit” centrul nebuloasei, care este nevoită să continue să se schimbe și să-și schimbe forma. Filamentele care le înconjoară ascund și mai multe protostele, la urma urmei, și ele vor apărea pentru a se alătura celorlalte stele din centru, în timp ce vor elimina gazul și praful care le ascund de vederea noastră.

Nebuloasa Tarantula, în toată splendoarea sa

De fapt, spectrograful în infraroșu apropiat al lui Webb a observat o astfel de stea care a început să iasă din spatele vălului său prăfuit. NASA spune că activitatea stelei nu ar fi fost dezvăluită fără spectrele de înaltă rezoluție ale lui Webb la lungimi de undă în infraroșu. Astronomii au folosit și instrumentul Mid-infrared (MIRI) al lui Webb pentru a vedea nebuloasa cu lungimi de undă mai lungi în infraroșu și au captat o imagine destul de diferită de cea făcută de NIRCam. De data aceasta, stelele tinere din centrul nebuloasei se estompează în fundal, în timp ce gazul mai rece și praful din jurul lor strălucesc.

După cum explică NASA, nebuloasa Tarantula prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință care studiază formarea stelelor, deoarece are o compoziție chimică similară cu regiunile de formare a stelelor în timpul „amiezii cosmice” a universului. Aceasta este perioada în care universul avea doar câteva miliarde de ani și când formarea stelelor era la apogeu.

În propria noastră galaxie, nu există regiuni care să producă stele noi într-un ritm asemănător. De asemenea, regiunile de formare a stelelor din Calea Lactee au o compoziție diferită. Prin focalizarea telescopului Webb asupra Nebuloasei Tarantulei, oamenii de știință au acum imagini de comparat cu observațiile profunde ale galaxiilor mult îndepărtate, ceea ce i-ar putea ajuta să înțeleagă mai bine primii ani ai universului.