13 mai 2022 | 10:35

FOTO Într-o premieră istorică, astronomii au surprins o imagine remarcabilă a unei găuri negre supermasive din inima galaxiei noastre, Calea Lactee

ACTUALITATE
FOTO Într-o premieră istorică, astronomii au surprins o imagine remarcabilă a unei găuri negre supermasive din inima galaxiei noastre, Calea Lactee

Imaginea așteptată cu nerăbdare, dezvăluită lumii recent, îl arată pe Sagittarius A*, care are aproximativ 4,3 milioane de ori masa soarelui nostru și este situată la aproximativ 27.000 de ani lumină distanță de Pământ. Iată imaginea remarcabilă a unei găuri negre supermasive.

Din cauza distanței sale față de noi, experții au spus că această gaură neagră supermasivă are aceeași dimensiune pe cer ca o gogoașă pe lună, conform BBC. Asta vine la puțin peste trei ani după ce aceiași astronomi au dezvăluit prima fotografie a unei găuri negre.

Cele două găuri negre prezintă asemănări izbitoare, în ciuda faptului că Sagittarius A* este de două mii de ori mai mică decât Messier 87, care este situată într-o galaxie îndepărtată, la 55 de milioane de ani lumină distanță.

Într-un șir foarte așteptat de conferințe de presă ținute simultan în întreaga lume, echipa din spatele Telescopului Event Horizon și-a împărtășit descoperirile după ce a tachinat o „descoperire revoluționară a galaxiei Calea Lactee”. În timp ce a anunțat noua imagine, Feryal Ozel de la Universitatea din Arizona a numit gaura neagră „gigantul blând din centrul galaxiei noastre”. De asemenea, a fost descrisă drept „cleiul care ține galaxia împreună”.

Imaginea inedită a unei găuri negre supermasive

Găurile negre sunt regiuni ale spațiului în care forța gravitației este atât de intense, încât nimic nu poate scăpa, inclusiv lumina. Prin urmare, imaginea lansată nu înfățișează gaura neagră în sine, deoarece este complet întunecată, ci gazul strălucitor care înconjoară fenomenul într-un inel strălucitor de lumină, cunoscut sub numele de disc de acreție.

Inelul are aproximativ dimensiunea orbitei lui Mercur în jurul Soarelui, care are o lungime de aproximativ 40 de milioane de mile (60 de milioane de km). Astronomii au spus că descoperirea oferă dovezi copleșitoare că obiectul este într-adevăr o gaură neagră și oferă indicii valoroase despre funcționarea unor astfel de giganți, despre care se crede că se află în centrul majorității galaxiilor.

Oamenii de știință au văzut anterior stele orbitând în jurul a ceva invizibil, compact și foarte masiv în centrul Căii Lactee. Acest lucru a sugerat cu tărie că obiectul era o gaură neagră, iar imaginea aceasta oferă prima dovadă vizuală directă a acesteia.

Deși nu este posibil să se vadă gaura neagră în sine, deoarece este complet întunecată, gazul strălucitor din jurul ei dezvăluie o semnătură revelatoare: o regiune centrală întunecată (numită umbră), înconjurată de o structură strălucitoare asemănătoare unui inel.