14 oct. 2022 | 12:50

FOTO din satelit. Putin face o mutare periculoasă aproape de granița cu Norvegia. Aduce bombardierele strategice

ULTIMA ORĂ
FOTO din satelit. Putin face o mutare periculoasă aproape de granița cu Norvegia. Aduce bombardierele strategice

Federația Rusă a mutat avioane bombardiere strategice în peninsula Kola, la aproximativ 32 de kilometri de granița cu Norvegia, potrivit imaginilor prin satelit obținute de Faktisk, un site norvegian de verificare a faptelor. La baza aerienă rusă Olenya din Peninsula Kola, lângă granița cu Norvegia, este semnalată o prezență crescută a bombardierelor strategice cu rază lungă de acțiune, inclusiv Tu-160 și Tu-95.

Avioane de luptă lângă granița cu Norvegia

Avioanele de luptă au capacitatea de a ataca ținte din SUA și toată Europa cu bombe nucleare. De obicei, aeronavele sunt staționate la Baza Aeriană Engels, la 720 de kilometri sud-est de Moscova, relatează Faktisk.

Imaginile din satelit, obținute de site-ul norvegian Faktisk, arată faptul că armata rusă a mutat 11 bombardiere strategice aproape de granița cu Norvegia. Baza aeriană rusă Olenya din Peninsula Kola are bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune, inclusiv Tu-160 și Tu-95.

Mutarea lui Vladimir Putin dă fiori

Bombardiere strategice capabile să transporte încărcături nucleare au fost redistribuite la baza aeriană rusă Olenia din Peninsula Kola, lângă granița cu Norvegia. Probabil că măsura are legătură cu șantajul nuclear al Rusiei în urma înfrângerii acesteia în Ucraina, a raportat aceeași sursă citată.

O imagine din spațiu, surprinsă vineri, 7 octombrie, la ora 10.22 (ora norvegiană), arată cu detalii clare arsenalul aerian terifiant pe care Vladimir Putin l-a instalat acum la baza aeriană din nord, la granița cu Norvegia. Șapte aeronave de tip Tu-160 Blackjack și patru Tu-95 Bear-H au fost parcate în aeroport. Două zile mai târziu, o altă fotografie arată unul dintre bombardierele Tu-160 gata să decoleze pe pistă.

La sfârșitul lunii septembrie, The Jerusalem Post a raportat despre o desfășurare neobișnuită de bombardiere rusești în Peninsula Kola. Imaginile din satelit prezentate de ziarul israelian au arătat patru avioane Tu-160 și trei avioane Tu-95 în august și septembrie. Acum, analizele Faktisk Verifierbar denotă că prezența avioanelor strategice în Peninsula Kola este pe termen lung și amplă. Avioanele sunt staționate, de obicei, la Baza Aeriană Engels, la 720 de kilometri sud-est de Moscova.

De două ori viteza sunetului

Tu-160 a fost dezvoltat în timpul Războiului Rece și este considerat cel mai mare bombardier din lume. Are o viteză maximă de peste două ori mai mare decât viteza sunetului și poate parcurge 2.200 de kilometri într-o oră.