Fostul președinte al Paraguay, în comă după un atac vascular cerebral. Ce șanse îi dau medicii

Fostul președinte al Paraguay, în comă după un atac vascular cerebral. Ce șanse îi dau medicii

Fostul președinte și senator paraguayan Fernando Lugo (2008-2012) a suferit miercuri un accident vascular cerebral, din cauza căruia rămâne în comă indusă într-o clinică din Asunción, a informat legislatorul Jorge Querey, din partea coaliției de stânga din care face parte liderul politic.

Fostul președinte al Paraguay a suferit un accident vascular cerebral

„A fost internat aici cu diagnosticul de accident vascular cerebral ischemic”, a declarat Querey.

Lugo, în vârstă de 71 de ani, a fost transferat de urgență din biroul său din Senat la Sanatoriul San Roque, în apropiere de centrul istoric al capitalei paraguayene, după ce a suferit o decompensare.

Querey, din partea alianței partidelor de stânga Frente Guasu, a explicat că studiile în curs de desfășurare indică faptul că fostul președinte, care s-a deplasat zilele trecute la Bogota pentru a participa la ceremoniile de învestire a noului președinte al Columbiei, stânga Gustavo Petro, „a făcut o criză sau ceea ce oamenii cunosc în mod obișnuit ca fiind o criză de epilepsie”.

Episodul, a spus el, a avut loc după ce fostul președinte a prezentat „simptome foarte mici” în timpul călătoriei sale pe teritoriul columbian.

Liderul de stânga, care a fost supus unei tomografii computerizate, are o leziune „relativ mică”, a adăugat medicul său curant, care a recunoscut că va fi supus altor studii mai complexe pentru a determina amploarea cazului său.

Se află în comă indusă

„El se află în prezent într-o comă indusă de medicamente și conectat la ventilație mecanică”, a adăugat Querey, care a estimat că va rămâne astfel între 12 și 24 de ore pentru a-i „oxigena corespunzător” creierul.

Medicul a adăugat că Lugo este un „pacient cu un tratament de lungă durată”, care primește permanent medicație pentru coagulare și circulație.

Fostul președinte a fost diagnosticat în august 2010 cu un cancer cu limfom în stadiu incipient, pentru care a primit tratament în Brazilia și s-a recuperat în 2012.

Lugo, un fost episcop catolic, a încheiat victoria electorală din 2008 cu 61 de ani de hegemonie a Partidului Colorado.