Fostul cancelar al Germaniei nu renunță la prietenia cu Putin. Ce riscă Gerhard Schroder, anunță făcut de SPD
Fostul cancelar german Gerhard Schröeder a spus că dorește să mențină dialogul cu președintele rus Vladimir Putin, în ciuda presiunilor pentru ca acesta să rupă prietenia cu liderul de la Kremlin, în urma războiului du de Moscova în Ucraina. Social-democratul a fost premierul Germaniei între 1998 şi 2005, după care s-a implicat în afaceri cu giganţii energetici Gazprom şi Rosneft.
Gerhard Schroder refuză să-i întoarcă spatele lui Putin
Update 14 iulie, ora 13.50. Partidul Social Democrat (SPD) din Germania dezbate posibila excludere din rândurile sale a fostului cancelar Gerhard Schröder, din cauza prieteniei cu preşedintelui rus Vladimir Putin. Discuţiile vor avea loc la Hanovra, responsabilul local Christoph Matterne anunțând că au fost primite 17 moţiuni de excludere care îndeplinesc criteriile formale.
Știrea inițială: Gerhard Schröder dorește să păstreze legătura cu președintele rus Vladimir Putin, în ciuda războiului de agresiune rus împotriva Ucrainei:„Nu voi renunța la oportunitățile mele de a discuta cu președintele Putin”, a spus Schröeder. Politicianul se înțelege bine cu președintele Rusiei de pe vremea când era cancelar (1998-2005) . La aproximativ două săptămâni de la începutul invaziei, social-democratul s-a deplasat la Moscova, pentru a vorbi cu șeful Kremlinului.
Gerhard Schröeder a fost cancelarul Germaniei între 1998 și 2005. După ce și-a părăsit mandatul, social-democratul a fost numit președinte al consiliului de administrație al gigantului petrolier de stat rus Rosneft. Acesta a demisionat din funcție în mai și a respins o nominalizare în consiliul de administrație al Gazprom. Politicianul s-a confruntat cu multe critici acerbe în Germania, pentru angajamentul său față de companiile de stat ruse. După atacul Moscovei asupra Ucrainei, presiunea asupra lui a continuat să crească, conducerea SPD s-a distanțat și au apărut mai multe cereri de expulzare din partid.
Ce spune despre războiul Rusia-Ucraina
Social-democratul nu crede într-o soluție militară pentru războiul din Ucraina și susține că bunul său prieten, Vladimir Putin, este interesat de o soluție negociată.
„Cum arată o astfel de soluție? Poate fi clarificată doar în cadrul unei negocieri”, a precizat el.
Schröeder consideră că Ucraina este de vină pentru faptul că negocierile au eșuat până acum. Comentând dezbaterea din Germania privind livrările de arme către Ucraina, Schröder a menționat: „De ce să ne concentrăm pe livrarea de arme?”. Apoi a adăugat că nu crede într-o soluţie militară: „Războiul poate fi încheiat doar prin negocieri diplomatice. Soarta soldaţilor şi a populaţiei civile ucrainene poate fi uşurată doar printr-o soluţie diplomatică”.
Liderul de la Kremlin, adeptul negocierilor?
După declanşarea războiului în dimineața de 24 februarie, Gerhard Schröder s-a întâlnit la Moscova, în luna martie, cu Vladimir Putin. Potrivit acestuia, „din cât l-am înţeles din conversaţia avută, există un interes din partea lui (n.r. – președintele Rusiei) pentru o soluţie negociată”.