10 feb. 2022 | 13:25

Ford, optimistă în privința pieței europene: ce spune producătorul auto

ACTUALITATE
Ford, optimistă în privința pieței europene: ce spune producătorul auto

Ford se așteaptă ca afacerea sa europeană să revină la profit în 2022, după ce deficitul de cipuri a împins-o la o pierdere anul trecut.

Ford Europa a pierdut 154 de milioane de dolari în 2021, o îmbunătățire față de pierderea de 851 de milioane de dolari din 2020, arată cifrele companiei.

În general, compania a realizat un profit de 10 miliarde de dolari la nivel global anul trecut, datorat parțial câștigurilor în valoarea participației sale în producătorul de vehicule electrice Rivian.

„Ne aşteptăm ca Europa să fie semnificativ mai profitabilă în 2022”, a declarat John Lawler, directorul financiar al Ford.

Lawlor a spus că afacerile europene ale companiei beneficiază de un mediu de prețuri favorabil în continuare. „Ei accelerează pe partea de vehicule electrice. Iar vehiculele comerciale continuă să fie un pilon pentru Europa”, a spus el.

2021 a fost dificil pentru Ford

Ford a fost cel mai grav afectat de deficitul de semiconductori dintre marile grupuri de automobile, potrivit datelor LMC Automotive. Compania de analiză a estimat că Ford a pierdut  1,26 milioane de unități în 2021, înaintea Grupului Volkswagen cu 1,15 milioane de unități.

Vânzările de modele cheie Ford au scăzut în Europa, deoarece compania a fost forțată în mod repetat să întrerupă producția din cauza unor probleme de aprovizionare.

Ford Focus a înregistrat anul trecut cea mai mare scădere a vânzărilor, conform cifrelor Dataforce. Vânzările mașinii compacte au scăzut cu 47%, până la 95.065, în timp ce cele ale mașinii mici Fiesta au scăzut cu 45%, până la 81.881. Cel mai bine vândut Ford a fost SUV-ul mic Puma la 133.608.

Ford a prezis scăderi globale suplimentare ale volumelor angro în primul trimestru, deoarece problemele de aprovizionare cu cipuri persistă, dar compania se așteaptă că situația se va atenua mai târziu în cursul anului.

Lawler a estimat că vânzările cu amănuntul ale companiei vor crește cu 10% până la 15% în 2022, comparativ cu 2021.

Ford este pe cale să atingă o marjă de profit de 6% în Europa în 2023, a spus Lawler.