23 nov. 2022 | 23:06

Fetițele minore nasc în veselie: fac copii la 14,15 ani și apoi se plâng că n-au avut noroc în dragoste

ACTUALITATE
Fetițele minore nasc în veselie: fac copii la 14,15 ani și apoi se plâng că n-au avut noroc în dragoste

Subiectul mamelor minore este unul deosebit de delicat, mai ales într-o țară ca a noastră, ce se situează pe locuri fruntașe în UE la acest capitol. Avem, anual, zeci de mii de fetițe ce devin mame la vârsta la care altele n-au scos capul din cutia cu jucării sau din cărțile de povești. De ce s-a ajuns aici?

Datele oficiale arată că 45% dintre nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România. Tocmai de aceea, subiectul mamelor minore, dar și cel al nevoii de informare, nu mai pot fi ignorate de noi!

Discuția poate fi dezbătută din două mari perspective. Prima este cea a lipsei educației. Ne referim atât la educația formală, cât și la cea din cadrul familiei.

În lipsa unor valori bine puse la punct, în lipsa unei informări, a unor ore de educație sexuală, a unor părinți care să știe ce și cum să vorbească, copiii ajung să facă alegeri greșite.

Pe de altă parte, trebuie să admitem faptul că sărăcia contribuie semnificativ la acest fenomen îngrijorător și scăpat de sub control. Sărăcia și lipsa de educație fac cea mai bună echipă și rareori sunt despărțite în vreun caz.

A doua perspectivă din care trebuie discutată această epidemie de mame minore în România este toleranța față de fenomen.

Nu puține fetițe ce dau naștere la orice vârstă sub 18 ani spun că ele își asumă, că asta și-au dorit, că nu e treaba nimănui, că ele o să-l hrănească, ele o să-l crească pe cel mic, că știu ele ce au de făcut, că e viața lor și corpul lor și treaba lor, mai dau exemplu și de vreo vedetă născută la 15, 16, 17 ani și au rezolvat cazul.

Oamenii din rândul opiniei publice au, de asemenea, aceeași gândire și consideră că e ceva normal să aducă pe lume un copil și că e bine că n-au avortat.

La 15 ani trebuie să te joci cu păpușile, nu să te măriți

În fapt, fetițele n-ar trebui nici la naștere să ajungă, nici la avort. Ele ar trebui să stea cu capul într-o carte de povești, nu să ajungă să facă acele activități ce te pot transforma din copil în mamă.

Pentru că, viața le va demonstra peste mulți ani de zile că nu e deloc simplu, că îți ruinezi oportunitățile de a te dezvolta personal, profesional, că adesea sprijinul bărbatului ce te-a ajutat la conceperea copilului dispare cât ai clipi și rămâi singură, fără școală, fără o familie capabilă să te susțină și ce se întâmplă? Îți privezi copilul de cele necesare, ajungi să-i oferi aceeași viață și aceeași șansă precum ai avut tu, ca mamă minoră.

Un copil n-are nevoie doar de scutec schimbat și de lapte. Nevoile lui sunt mult mai profunde, are nevoie de un mediu stabil emoțional, de activități care să-i dezvolte imaginația, care să-l consolideze în plan psihic, să-i dezvolte un atașament sănătos față de ceilalți în societate, să i se insufle valori și să fie călăuzit către școli, către diverse activități extrașcolare, copilul are nevoie de exemplu parental, de o mamă împlinită, fericită și care și-a trăit propria copilărie, pentru a o înțelege pe a celui mic.

Dar cui să spui astfel de lucruri? Puțini sunt cei ce conștientizează ce înseamnă, de fapt, o naștere sub 18 ani și puține sunt cele ce își dau seama ce le așteaptă.

Le vom vedea plângând pe internet, cerând ajutor, spunând că n-au avut noroc în dragoste sau că viața e grea. Viața este grea pentru toți și tocmai de aia e responsabilitatea noastră să nu aducem pe lume suflete pe care să le chinuim!

Desigur, acest articol nu se dorește a fi unul care exclude orice altă poveste de viață. Există și povești fericite, există mame minore care ajung să-și finalizeze studiile, dar procentele sunt cât negrul sub unghie, nu pentru că aceste fete nu pot sau nu merită. Nici gând! Pentru că viața la 15,16,17 ani cu un copil nu-ți mai permite să te dezvolți și de aici malaxorul neșansei se va perpetua de la generație la generație, la fel și sărăcia și lipsurile și viața de mizerie.

Bineînțeles că aceste fete nu trebuie nici discriminate, nici nu trebuie luate în râs, iar scopul acestui articol nu este de a le blama, ci de a le trezi la realitate, de a le face să înțeleagă faptul că există niște consecințe pe care le vor regreta mai târziu. Prea târziu! Prea târziu atât pentru ele, cât și pentru copiii lor.

Statistica nu minte. Una din 3 mame minore din România s-a născut tot dintr-o mamă minoră

Dacă cele prezentate anterior pot fi percepute ca o exagerare, iată că vine statistica în ajutorul nostru și ne susține din plin fiecare afirmație făcută.

Ca o dovadă că mamele minore se condamnă singură la un viitor fără nicio șansă, statistica oficială arată că una din 3 mame minore din România s-a născut tot dintr-o mamă minoră.

Practic, bebelușul pe care azi în vedem în brațele unei fetițe de 16 ani proaspăt născută are șanse ca, peste 12,13,14 ani să repete istoria mamei, fiindcă așa au făcut foarte multe până acum.

De ce? Fiindcă mamele minore nu au cum să educe, să crească și să pună bazele unui om mare pregătit pentru societate și nu sunt de condamnat, fiindcă nici măcar n-au apucat ele însele să crească, cum să educe pe altcineva?

De asemenea, 8 din 10 mame sau gravide sub 18 ani nu mai merg la școală, arată un studiu realizat de Salvați Copiii. De altfel, una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la școală.

Ce le așteaptă pe aceste fete, dacă își întrerup procesul educațional în clasa a 8-a, a 9-a, a 10-a?

Ce viitor poți avea în România cu 8 clase și un copil sau poate mai mulți, tu având 17 ani, de exemplu? Situația e atât de gravă încât, anul trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, 687 de nașteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani; astfel, 45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, țară aflată pe primul loc la acest capitol.

De ce trebuie să se pună accentul pe educație și informare în școli? Fiindcă, potrivit statisticii, 80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nicio metodă contraceptivă deoarece nu au avut informații despre utilizarea acestora. De altfel, 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, iar 4 din 10 gravide sau mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinei de familie, pe durata sarcinii (aici intervine și sărăcia, ce poate genera din această cauză chiar și mortalitate, în rândul mamelor și copiilor).