Fără precedent, în România: cum te va ajuta statul să-ți protejezi bunurile și să iei bani frumoși pe ele, în caz de dezastru
Anul 2022 aduce o premieră absolută pe piața asigurărilor din țara noastră. Românii vor avea ocazia de a-și asigura bunurile chiar la stat.
România urmează să înființeze prima companie de asigurare cu capital de stat. Cetățenii vor putea apela la aceasta pentru a-și proteja bunurile, cum ar fi casele sau mașinile, iar în cazul în care s-ar produce un dezastru sau o avarie, conform contractului, vor primi banii din despăgubiri, așa cum prevede legea.
Ideea nu e nouă, dar de-abia acum prinde contur
De-a lungul timpului, s-a mai discutat la nivel înalt de necesitatea unei astfel de abordări, doar că este pentru prima dată în ea prinde contur. Acum nu mai avem în față doar declarații și promisiuni, inițiativa fiind aproape pusă în practică. Concret, mai e nevoie doar ca Ministerul Finanțelor să dea undă verde proiectului.
Important de menționat este că acest proiect a fost gândit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) împreună cu CEC Bank.
„La actualul nivel de preț (cel puțin 40%-50% în medie peste ce era înainte de falimentul City Insurance), CEC Bank poate intra profitabil și pe segmentul RCA, mai ales că beneficiază de marele avantaj al rețelei de sucursale. Dacă ar reuși să își formeze angajații să vândă și RCA sau dacă ar dezvolta un produs pretabil și pentru vânzare online, avantajul CEC ar fi unul semnificativ, în condițiile în care costurile asigurătorilor cu distribuția pe RCA sunt undeva la cel puțin 13-15%.
În ceea ce privește banii cu care va porni la drum noul asigurător, sursele noastre spun că aceștia sunt deja pregătiți și ar veni fie direct de la CEC Bank fie dintr-un împrumut pe care CEC al urma să îl la de la Eximbank, cealaltă bancă de stat. Costurile inițiale, afirmă aceleași surse, vor fi în jurul a 20-25 de milioane de euro”, conform economica.net.