Falimentul personal e la un pas de tine, dacă ai acest obicei la tinerețe: cu toții facem greșeala, dar ne costă scump
Se spune că, după cum îți așterni, așa dormi. Nimic mai adevărat, mai ales când vine vorba despre bani și stabilitate financiară pe termen lung.
Obiceiurile pe care ni le formăm în anii tinereții ajung, la maturitate să ne modeleze viața, existența, să ne contureze posibilitățile și oportunitățile. Dacă știm să adoptăm un comportament sănătos în relație cu banii noștri, ne vom asigura confortul financiar în anii în care vom fi ieșit din activitate și vom sta să ne bucurăm în liniște de nepoți, de realizările vieții.
Din nefericire, foarte puțini dintre noi conștientizează importanța adoptării unor reguli financiare simple în anii tinereții și mult mai puțini își dau seama de consecințele grave care pot deriva dintr-un aparent comportament inofensiv.
Aceasta e greșeala cea mai mare
Discutând cu mai mulți consultanți financiari, se pare că există o eroare fundamentală în comportamentul financiar al oamenilor, întâlnită frecvent la cei care nu reușesc să strângă ban pe ban, deși câștigă foarte bine la maturitate și în rândul acelor ce sunt întotdeauna datori, niciodată nu se ajung cu banii sau ajung să risipească tot ce au, tot ce au reușit să strângă sau să primească moștenire.
Este vorba despre cheltuirea banilor pe care nu-i au, de fapt!
Cum poți cheltui ceva ce nu ai? Simplu, prin rate la bănci, prin carduri de credit, prin finanțări de la firme ce oferă împrumuturi rapide, dar la dobânzi uriașe.
A doua componentă care duce la faliment personal este cheltuirea acestor bani pe lucruri a căror valoare se deteriorează rapid.
Concret, e complet dăunător să te împrumuți pentru a-ți cumpăra cel mai nou model de telefon, deși el valorează cât două sau trei salarii de-ale tale, dar altceva ar fi să accesezi acei bani pentru a genera plus valoare finanțelor tale. De exemplu, pentru a-i investi într-un proiect care-ți acoperă investiția și-ți aduce și profit.
Cheltuind astfel la tinerețe, pe rate la telefoane, la diverse gadgeturi, pe carduri de credit pentru a cumpăra haine, ajungi la maturitate să te împovărezi în datorii la fel de inutile, să fii nevoit să muncești din ce în ce mai mult pentru a le acoperi și niciodată să n-ai timp pentru lucrurile care chiar contează. Mai mult, există riscul să ajungi într-un punct în care nu mai poți rostogoli bulgărele datoriilor, iar el se poate răsfrânge asupra ta.
Acestea fiind spuse, îndatorează-te doar dacă acei bani sunt folosiți constructiv, nu pentru mofturi de moment!