11 nov. 2022 | 08:30

Facturile la energie ale românilor, salvate de cărbuni: cum a rămas aceasta singura soluție

ACTUALITATE
Facturile la energie ale românilor, salvate de cărbuni: cum a rămas aceasta singura soluție

În contextul inflației accelerate și a exploziei prețurilor la energie, autoritățile române caută o serie stufoasă de soluții pentru a întinde o mână de ajutor românilor grav afectați de criza financiară de pe meleaguri mioritice și din Europa.

Cum s-a întâmplat de altfel și în Germania și Franța, România nu va închide nicio centrală de producere a energiei electrice pe bază de cărbuni. Existau de mai mult timp speculații pe marginea acestui subiect, dar tocmai au fost confirmate de ministrul de resort, Virgil Popescu, conform Agerpres. Partea bună este că se vor face eforturi financiare de modernizare a acelor centrale. Partea proastă este că se vor moderniza centrale pe cărbuni, cea mai poluantă soluție energetică în existență.

Ce se întâmplă cu centralele pe cărbuni din România

„Nu închidem nicio Unitate de Producţie a energiei electrice pe bază de cărbune, ci, din contră, investim în modernizare şi ne pregătim pentru viitor. De aceea vreau să le mulţumesc colegilor deputaţi pentru voturile de adoptare a legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic”, a explicat Popescu într-o postare pe Facebook.

Legea la care face referire oficialul este menită să reducă atenuarea consecințelor sociale ale închiderii și conservării capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă, a carierelor și minelor aferente. În plus, se speră stabilirea surselor de finanțare a măsurilor de ajutor de stat, precum și a măsurilor pentru coordonarea și implementarea procesului de decarbonizare.

„Important de reţinut: În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin rezerva tehnică se înţelege rezerva de putere asigurată cu scopul de a înlocui grupurile indisponibile pentru care există contracte de energie electrică sau de a fi la dispoziţia Operatorului de transport şi sistem, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica – S.A. pentru situaţii în care adecvanţa Sistemului electroenergetic naţional nu poate fi asigurată prin piaţa de energie electrică”, a adăugat ministrul.

Vizavi de modernizare, prima pe listă este restructurarea Complexului Energetic Oltenia, un efort financiar în valoare de 897 de milioane de euro. Banii vin din fondul de modernizare, după ce au fost aprobați de Comisia Europeană.

Nu puteau lipsi mențiuni referitoare la potențialul energetic nuclear al țării noastre și efortul financiar din spatele susținerii acelei industrii care, în condiții ideale, are un impact minim asupra mediului înconjurător. ”Astfel, se adoptă măsuri pentru valorificarea concentratelor de uraniu din stocul de siguranţă şi consum, constituit în perioada 2009-2011, aflat în proprietatea privată a statului şi în administrarea Companiei Naţionale a Uraniului – S.A., prin vânzarea de către statul român, prin intermediul Ministerului Energiei, către Societatea Naţională „Nuclearelectrica” – S.A., precum şi modificarea Legii nr.193/2018, în sensul eliminării drepturilor exclusive conferite de Compania Naţională a Uraniului – S.A. (CNU).

Este o lege care se leagă de decarbonizarea sectorului energetic, pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate. Şi da, investim şi în dezvoltarea programului nuclear civil al României pentru a ne asigura independenţa şi securitatea energetică”, a completat Popescu.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele