01 nov. 2022 | 10:53

Facturile la energie ale românilor, între campanie electorală și ordonanțe de urgență: cine câștigă, de fapt

ACTUALITATE
Facturile la energie ale românilor, între campanie electorală și ordonanțe de urgență: cine câștigă, de fapt

La fiecare câteva zile, un oficial PNL, PSD sau UDMR iese la interval și ne povestește despre ”lupta” care se duce în coaliția de guvernare pentru binele românilor. În realitate, însă, aceste partide fac parte dintr-o singură echipă, formează Guvernul împreună și conduc România cu drepturi relativ egale. În rest, totul e doar campanie electorală.

În contextul în care liderii PSD au vorbit în acest început de săptămână despre modificarea ordonanței referitoare la energie și introducerea unui preț fix pentru toată populația, purtătorul de cuvânt al PNL a venit cu câteva mențiuni suplimentare pe marginea subiectului. Mai precis, Ionuț Stroe a afirmat fără echivoc faptul că nu există nicio discuție în coaliția guvernamentală despre un preț fix la energie. Totul este doar marketing.

Ce se schimbă cu facturile la energie ale românilor, ce rămâne la fel

„În coaliţie nu s-a discutat despre o astfel de modificare (preţ fix – n.r.) prin care să se practice aceste noi tarife plafonate şi compensate. Ca şi principiu, ideea nu este una nouă apropo de preţuri sau ajutoare în funcţie de venit. Acum sincer să vă spun, dacă există vreo propunere concretă ea trebuie avansată de (…) PSD în cadrul coaliţiei şi spun asta pentru că evident există disponibilitate din partea noastră. Ordonanţa pe energie este perfectibilă, au existat discuţii pentru modificarea ei cu furnizorii, dar trebuie să se pornească pe baze reale care se pot aplica.

Dacă sunt chestiuni serioase ele trebuie promovate în plan intern, după care şi în mass-media şi pentru informarea opiniei publice le putem avansa public. (…) Dacă se discută despre un eventual preţ de 1,3 lei pe KWh acesta este mult mai mare decât tariful practicat în prezent 0,68 KWh pentru electricitate. PNL nu-şi asumă această creştere a acestui preţ, ar fi absurd în condiţiile în care ne dorim îmbunătăţirea legislaţiei care reglementează acest domeniu al energiei să propunem preţuri mai mari”, a explicat Stroe într-o intervenție la Digi24, citată de Agerpres.

Oficialul a atras atenția și asupra faptului că în absența unei efort susținut de digitalizare a ANAF, multe soluții nu au nicio șansă să fie puse în practică în beneficiul populației. ”În momentul de faţă nu există o procedură clară, informatizată prin care să putem să facem această legătură între numele abonatului, cel de pe factură şi gospodăria în care se consumă. Singura premisă care ar putea să stea la baza unei astfel de soluţii pe care cred că foarte mulţi şi-o doresc – principiul acesta cu preţul în funcţie de venit sau ajutoare, subvenţii în funcţie de venit – este digitalizarea ANAF. Este o condiţie de grad zero, pentru că un proces ca acesta trebuie susţinut informatic. Din păcate, digitalizarea este în fază incipientă”, a transmis Ionuţ Stroe.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele