Facturi mai mici la curent electric pentru români și europeni: soluția vine direct de la Bruxelles și nu este plafonarea
Toți vrem facturi mai mici la curent electric, în condițiile în care prețurile au explodat. Astfel, Comisia Europeană propune soluții pentru cetățeni.
Mai exact, propunerea pentru a reduce prețurile la energia electrică, care vine direct de la Bruxelles și care va fi dezbătută de către miniștrii europeni, este următoarea: reducerea facturilor cu gazele naturale ale operatorilor de centrale electrice, diferenţa dintre preţul de piaţă şi cel plafonat fiind acoperit printr-o subvenţie de la stat.
Ca referință, această metodă este practicată deja în Spania și Portugalia. Cu toate astea, „metoda iberică”, nu e privită cu ochi foarte buni. În acest sens, Comisia Europeană estimează că extinderea acestei soluţii la nivelul întregii UE ar avea efecte foarte inegale.
Cum plătim mai puțin pentru curent electric
Mai exact, cu un plafon de preţ de 100-120 de euro pentru un Megawatt-oră, operatorii de centrale electrice pe gaze ar fi stimulaţi să achiziţioneze o cantitate mai mare de gaze naturale, ceea ce riscă să majoreze consumul european de gaze cu „cinci până la nouă miliarde metri cubi”.
De asemenea, exporturile electricității produse pe baza gazelor subvenţionate de europeni pot crește în afara UE (în Marea Britanie, Elveţia şi Balcani). Încă un lucru negativ care s-ar putea întâmpla în urma acestei metode, ar fi că costurile cu subvenţiile ar varia foarte mult. Astfel, țări care au multe centrale electrice pe gaze (Germania, Ţările de Jos şi Italia) ar plăti o factură foarte mare.
Având în vedere toate acestea, cei de la Bruxelles au altă soluție: majorarea componentei din contracte care fixează în avans preţul primit de producătorii de electricitate pe bază de regenerabile şi energie nucleară, în funcţie de costul lor real de producţie. Astfel, s-ar reduce automat volumele de electricitate vândute la preţ angro pe piaţa indexată cu cea a gazelor.
Factura la curent electric e pe cale să devină un adevărat coșmar pentru unii români, de anul viitor. Astfel, factura la curent în luna februarie a anului viitor va costa, în unele zone ale țării, cât salariul minim net pe un an.
Concret, peste 15.000 de lei vei plăti, probabil, pentru curentul electric. Aceasta se va întâmpla în orașele în care sistemele de termoficare sunt deja în colaps, iar oamenii vor fi nevoiți să folosească doar energia electrică atât pentru a se încălzi, cât și pentru încălzirea apei menajere. Mai mult decât atât, conform lui Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor Habitat, locatarii blocurilor fără termoficare pot ajunge la o regularizare, în februarie anul viitor, care să însumeze tot 12 salarii minime nete pe economie.