19 mai 2022 | 16:28

Explozia prețurilor și războiul duc la foamete: avertismentul UNICEF

ACTUALITATE
Explozia prețurilor și războiul duc la foamete: avertismentul UNICEF

Prețurile s-au majorat din cauza războiului din Ucraina și a pandemiei, vorbind chiar despre o criză alimentară. În acest context, costul tratamentului vital pentru copiii care suferă de malnutriţie severă urmează să crească cu 16%, avertizează UNICEF.

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) avertizează că materia primă pentru alimentele terapeutice gata de utilizare s-a scumpit, conform BBC. Așadar, în lipsa unei finanţări suplimentare în următoarele şase luni, alţi 600.000 de copii nu vor avea acces la tratamentul esenţial, care constă într-o pastă cu o valoare energetică ridicată, preparată din ingrediente precum alune, ulei, zahăr şi substanţe nutritive.

De asemenea, UNICEF a precizat că o cutie cu nutrienţi specializaţi care conţine 150 de pachete – suficiente pentru 6 până la 8 săptămâni pentru a reda starea de sănătate unui copil cu malnutriţie severă – costa în medie 41 de dolari înainte de majorarea cu 16% a preţurilor. Acum va fi nevoie de 25 de milioane de dolari pentru a acoperi costurile suplimentare.

UNICEF avertizează

Majorarea preţurilor ar putea duce la niveluri ”catastrofale” de malnutriţie severă – acesta este avertismentul UNICEF: ”Omenirea devine rapid un posibil butoi cu pulbere pentru decese infantile prevenibile şi pentru suferinţele provocate copiilor în urma risipei”, conform directoarei executive a UNICEF, Catherine Russell.

Conform statisticilor, emacierea severă (copiii sunt prea slabi raportat la înălţimea lor) afectează 13,6 milioane de copii cu vârste sub cinci ani şi provoacă unu până la cinci decese în această grupă de vârstă. Potrivit UNICEF, chiar şi înaintea războiului şi a pandemiei, doi din trei copii nu aveau acces la alimentaţie terapeutică necesară pentru a le salva vieţile.

Criza alimentară globală este un pericol, iar despre asta am scris AICI mai multe detalii. Cu toate astea, indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut ușor în luna aprilie, după ce în luna martie a urcat la un maxim istoric.

Totuși, securitatea alimentară mondială continuă să fie un motiv de îngrijorare din cauza condițiilor dificile de pe piață, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

Luna trecută, acest indice a scăzut cu 0,8% comparativ cu luna martie, până la 158,5 puncte, față de maximul istoric de 159,7 puncte atins în luna martie.