02 sept. 2022 | 14:59

Estonia afirmă că Putin trebuie să plătească pentru iarna „traumatizantă” a Ucrainei și Europei

ULTIMA ORĂ
Estonia afirmă că Putin trebuie să plătească pentru iarna „traumatizantă” a Ucrainei și Europei

Uniunea Europeană și națiunile NATO ar trebui să extindă sancțiunile impuse Rusiei și ajutorul militar acordat Ucrainei pentru a se asigura că Vladimir Putin nu se poate folosi de iarna care vine pentru a destabiliza unitatea occidentală, a declarat ministrul de externe al Estoniei.

Estonia spune că Putin trebuie pedepsit pentru șantajul privind gazele

Urmas Reinsalu a declarat pentru Newsweek că ar trebuie impuse restricții suplimentare asupra exporturilor profitabile de petrol ale Moscovei – un embargo parțial urmează să intre în vigoare în decembrie – și măsuri privind exporturile de gaze.

„Creșterea prețului sancțiunilor ar putea crea un impuls mai puternic asupra agresorului pentru a începe să se gândească la încheierea războiului.

„Cred că ar fi greșit din punct de vedere strategic să credem că acum trebuie doar să avem răbdare și să așteptăm ce se va întâmpla cu nivelul de livrare de arme și sancțiuni la care am ajuns. Nu, trebuie să accelerăm”

Există o singură persoană care poate pune capăt războiului și aceasta este Putin. Dacă prețul va amenința poziția sa de putere, piramida sa de putere, dacă vom împinge în această direcție prin ajutorul și determinarea noastră pentru sancțiuni, acesta este un lucru care va fi un schimbător de joc.

Iarna pare să exacerbeze criza energetică și criza costului vieții din Europa. Liderii europeni încearcă să își întărească alegătorii în fața luptelor care vor urma. Președintele francez Emmanuel Macron, de exemplu, a declarat publicului că „libertatea are un cost””, a declarat Reinsalu.

Ministrul de externe al Estoniei: „Ne așteaptă o iarnă traumatizantă”

Reinsalu a remarcat:

„Dacă voința noastră de a lua decizii practice este prea slabă, atunci va fi doar o criză echilibrată, un război echilibrat. Și, bineînțeles, rezultatul socio-economic pe care îl va suferi Ucraina, de asemenea, dacă ne uităm la iarnă, va fi foarte dureros și traumatizant.”

Miercuri, UE a anunțat noi restricții, însă nu s-a ajuns la interdicția totală pentru care au insistat națiunile est-europene.

„Paradigma în această problemă particulară este în mișcare”, a adăugat ministrul, spunând că, în urmă cu câteva luni, o propunere similară a fost respinsă de statele UE.

„Schimbări tectonice au avut loc în multe țări europene”, a spus Reinsalu, menționând, printre alte evoluții, rearmarea Germaniei și iminenta aderare a Finlandei și Suediei la NATO.

„Întrebarea este dacă am făcut suficient pentru a ne concentra determinarea în acțiune. Iar răspunsul meu este, de fapt, negativ”.

„Ar trebui să mărim imediat prețul pentru agresor”, a spus Reinsalu, folosind „pilonii strategici” de sancțiuni și ajutor militar. Livrările de armament ar trebui să includă rachete de precizie ATACMS fabricate în SUA, a spus Reinsalu, lansate de HIMARS și MLRS cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri (186 mile).