Ești proprietar, scoți banii și plătești: se schimbă impozitele pe case și terenuri
După cum știm, coaliția de guvernare a adoptat o serie de modificări legislative privind fiscalitatea din țara noastră. O bună parte dintre măsuri vizează și sistemul de impozitare, iar un element de foarte mare interes îl reprezintă sectorul imobiliar.
Astfel, de anul viitor, apar noutăți importante privind modalitatea prin care românii proprietari de terenuri și case vor fi taxați de către stat.
Ce se schimbă, cât plătești pe casa și terenul tău, statului român
Una dintre cele mai notabile schimbări, conform unor explicații oferite de avocatnet.ro, prevede că „în cazul clădirilor care au în componență atât spații cu destinație rezidențială, cât și spații cu destinație nerezidențială, impozitul pe clădiri se va stabili, potrivit noii ordonanțe, în funcție de destinația suprafețelor cu o pondere mai mare (peste 50%) și se va calcula prin aplicarea cotei corespunzătoare destinației majoritare asupra valorii întregii clădirii.
În cazul acestor clădiri, contribuabilii vor avea obligația de a declara la organul fiscal local, în vederea stabilirii destinației finale a clădirii, suprafaţa folosită în scop nerezidențial, însoțită de documentele doveditoare, cu excepția celor aflați deja în baza de date a unității administrativ-teritoriale (…)”.
De reținut că s-a decis și modificarea limitelor minime ale cotelor de impozitare. Vorbim, concret, despre o cotă de minimum 0,1% pentru clădirile rezidențiale și o altă cotă, de minimum 0,5% asupra valorii clădirii nerezidențiale.
Trebuie să mai știi faptul că în cel mult 30 de zile de la apariția oricăror modificări privind suprafețele nerezidențiale, trebuie să aibă loc declararea la organul fiscal. Dacă nu e întâmplă acest lucru și nu este declarată suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, impozitul pe clădiri se va calcula prin aplicarea cotei corespunzătoare clădirilor nerezidențiale. De reținut că în acest caz, cresc costurile proprietarilor, deci declararea este în interesul lor financiar.
Nu în ultimul rând, dacă deții proprietăți imobiliare pe teritoriul țării, trebuie să știi că autoritățile au mai stabilit și faptul că ”valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România”.