Erdogan din Turcia intervine în problema exporturilor de cereale din Ucraina. Ce a făcut cu Zelenski și Putin
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat separat cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski despre exporturile de cereale ucrainene. Kievul și aliații săi au făcut eforturi considerabile pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, despre care oficialii spun că sunt închise din cauza blocadei rusești.
Discuții Erdogan-Putin-Zelenski despre exporturile de cereale din Ucraina
Țările occidentale au intensificat cererile de redeschidere a porturilor din sudul Ucrainei, pentru a permite transporturile de cereale, în special către țările din Orientul Mijlociu și Africa, acestea depinzând de grâul ucrainean pentru a-și hrăni populația.
Liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, i-a spus lui Putin că este timpul să ia măsuri cu privire la planul ONU de a stabili coridoare sigure în Marea Neagră pentru exporturile de cereale. Președintele Turciei a reiterat, de asemenea, că trebuie negociată o pace durabilă și justă pentru a pune capăt războiului, relatează agenția de presă de stat Anadolu.
Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că apreciază ajutorul lui Erdogan pentru reluarea exporturilor de cereale, adăugând că Rusia trebuie oprită să ia cereale ucrainene din teritoriile ocupate.
Kremlinul anunță o „întâlnire ruso-turcă la cel mai înalt nivel”
Erdogan, care s-a oferit să medieze chestiunea cerealelor din Ucraina, a discutat situația cu liderul de la Kremlin. Moscova a spus că cei doi președinți au vorbit și despre cooperarea economică și despre o „întâlnire ruso-turcă la cel mai înalt nivel” planificată în viitorul apropiat. Nu au fost furnizate alte detalii.
Marina ucraineană, între timp, a început să ajute la facilitarea exportului de produse agricole. Opt nave străine au sosit în porturile de la Marea Neagră. Acest lucru a fost posibil deoarece Ucraina a recâștigat Insula Șerpilor, un avanpost strategic din Marea Neagră. Declarația, care a fost postată pe Facebook, menționează, de asemenea, că majoritatea porturilor ucrainene rămân blocate, iar unele sunt ocupate de ruși.
Condiția Moscovei pentru deblocarea porturilor de la Marea Neagră
Rusia susține că va permite navelor ucrainene încărcate cu produse alimentare să plece, dacă armata ucraineană va demina apele din Odesa și alte porturi. Dar Kievul spune că nu poate face asta, deoarece Kremlinul „ar folosi coridoare de cereale pentru a ataca sudul Ucrainei”.
Războiul ce dureză de aproape 140 de zile și blocarea porturilor ucrainene au făcut ca majoritatea cerealelor Ucrainei să nu iasă din țară, provocând penurie de alimente în unele dintre cele mai sărace zone ale lumii. Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu. Multe state occidentale dau vina pe Moscova pentru insecuritatea alimentară din întreaga lume, însă Kremlinul, în frunte cu Vladimir Putin, a negat, în repetate rânduri, că este responsabil pentru această problemă.