22 aug. 2022 | 20:00

Economist celebru dă tonul sărăcirii în masă: cine va pierde doar 20 la suta din avere va fi un geniu. Restul, Dumnezeu cu mila

ACTUALITATE
Economist celebru dă tonul sărăcirii în masă: cine va pierde doar 20 la suta din avere va fi un geniu. Restul, Dumnezeu cu mila

Reputatul investitor elvețian, rezident în Thailanda, Marc Faber, vine cu o perspectivă și o previziune proprie în raport cu evenimentele care ne așteaptă pe toți în plan economic, în viitorul apropiat. Din nefericire, veștile sunt cât se poate de rele și e așteptată o sărăcire în masă, pierderi mari de avere, iar de vină ar fi un cumul de factori, printre care și bancherii.

Investitorul și comentatorul, cunoscut sub numele de „Dr Doom” pentru previziunile făcute de-a lungul timpului. Amintim că investitorul se numără printre aceia care au anticipat criza financiară din anul 2008 și au lansat avertismente dure cu privire la iminența acestui eveniment, ceea ce îl îndreptățește să vorbească și astăzi despre ce crede că va veni peste noi, din perspectivă economică, în curând.

Potrivit celor mai recente comentarii pe care le-a făcut, într-un interviu acordat CNBC, Dr. Doom a afirmat că vede la orizont pierderi semnificative de averi, din cauza climatului financiar din prezent, iar cine va reuși să-și reducă pierderile la doar 20% e un geniu pentru el.

Pentru cutremurul economic ce ar urma să vină, analistul financiar vede și câțiva vinovați. Printre aceștia, bancherii din cadrul băncilor centrale, pe care-i acuză de tipărire excesivă de bani și de scumpire acută a ratelor dobânzilor.

Suntem mințiți, ne avertizează expertul

El afirmă că „toți bancherii centrali sunt mincinoși”. „Toți acești oameni pe care i-am avut la Fed în ultimii 30-40 de ani sunt tipăritori de bani, intervenționiști fără cunoaștere a istoriei și a științelor sociale.”

De altfel, se pare că, în opinia analistului, nici măcar nu ne-am fi revenit prea bine din criza din 2008, iar faptul că nu s-au luat la timp măsuri ce se impuneau ne vulnerabilizează astăzi.

”În opinia mea, am amânat corecții economice pentru prea mult timp. Am avut oportunitate ca să curățăm sistemul în 2007-2009, în marea criză financiară”, subliniază specialistul.

În cele din urmă, nici sistemul politic nu scapă de criticile analistului. „Politicienilor nu le pasă de oameni. Nu mai avem guverne care reprezintă oamenii”, subliniază investitorul.