29 iul. 2022 | 20:56

Economia României începe să pedaleze în gol. Primele semne clare că ar putea veni criza

ACTUALITATE
Economia României începe să pedaleze în gol. Primele semne clare că ar putea veni criza

Începe să fie din ce în ce mai evident faptul că peste economia noastră națională nu vor veni timpuri deloc favorabile. Cifrele oficiale ne indică faptul că ne împrumutăm din ce în ce mai scump.

Poate părea un detaliu aparent insignifiant faptul că plătim dobânzi din ce în ce mai piperate pe împrumuturi, dar nu este deloc așa.

În fapt, acest lucru denotă faptul că agențiile de rating, dar și piețele internaționale nu prea au încredere în economia românească, în pofida faptului că actuala coaliție de guvernare laudă evoluțiile noastre din ultima perioada.

”Execuția bugetară pe primele 6 luni ale anului arată atât părțile bune, cât și cele mai puțin bune ale activității Guvernului. Părțile bune sunt cele referitoare la stabilitate și indicatorii macroeconomici, reducerea deficitului public, creșterea colectării veniturilor fiscale precum și o revenire pe zona absorbției de fonduri europene.

Partea mai puțin bună este cea referitoare la investiții. Am mai spus-o și o repet: cheltuielile de investiții nu sunt la nivelul programat și întârzierile trebuie recuperate accelerat în al doilea semestru!

Motivul principal invocat de toți a fost acela al prețurilor și, de aceea, Guvernul a luat măsurile necesare pentru ajustarea prețurilor la contractele publice. Investițiile trebuie realizate. Rămân o prioritate!”, a spus , ministrul finanțelor, Adrian Câciu.

Situația e catastrofală. Plătim dobânzi usturătoare

Din nefericire, pare că situația dobânzilor plătite de țara noastră este destul de ușor trecută cu vederea sau poate subestimată.

„Costurile împrumuturilor României cresc abrupt și la intern și la extern arătând că riscurile bugetare cresc, nu se consolidează cum anunță oficialii”, arată o analiză economica.net.

Totuși, oficialii noștri admit că avem unele probleme serioase, cum ar fi cea legată de deficitul public.

„România are un angajament de reducere a deficitului public, având în vedere că este în procedura de deficit excesiv, iar la primele şase luni are o scădere de 1,15 puncte procentuale. Pe parte de colectare angajamentul este de creştere a colectării cu 0,5 puncte procentuale anual.

La primele şase luni avem 0,6 puncte procentuale, iar acest trend trebuie menţinut şi întărit prin operaţionalizarea mai puternică a mecanismelor, care sunt non-incluzive, din punctul nostru de vedere, cu privire la mediul economic onest, adică e-Factura, Business to Business şi Radarul Mărfurilor, dar care ne aduc într-o zonă de onestitate, dacă vreţi, din perspectiva relaţiei contribuabil-stat”, a mai afirmat Adrian Câciu.