E obligatoriu în toată România, din 2023: se schimbă legea pentru toți proprietarii care își dau locuința în chirie. Așa te prinde ANAF-ul
Foarte mulți români au o locuință dată în chirie. Un procent mult mai mic dintre ei închiriază pe baza unui contract și plătesc impozit pe acei bani. Realitatea din această piață se va complica semnificativ în 2023 și prea puțin vor mai scăpa de ANAF.
O tendință îngrijorătoare s-a format în România ultimilor ani când vine vorba de chirii. Din ce în ce mai mulți proprietari nu-și mai declară veniturile la Agenția Națională de Administrare fiscală pentru a nu mai plăti impozit la stat. Optează pentru munca la negru, iar chiriașii sunt primii care au de pierdut, pe locul al doilea aflându-se statul român.
Ce se schimbă în România cu chiriile din 2023
În 2018, a fost eliminată din legislație obligativitatea înscrierii unui contract de închiriere la Administrația Fiscală. În 2023, acea obligație va reveni, iar odată cu ea, ar trebui să crească și nivelul contribuțiilor plătite la stat sub formă de impozite. Mai mult decât atât, conform Știrile Pro TV, impozitul pentru declararea veniturilor va crește cu 67%.
Autoritățile române au fost nevoite să revină asupra mecanismului legislativ de închiriere din domeniul imobiliarelor după ce, în primele nouă luni ale acestui an, au fost înregistrate cu 25% mai puține contracte de închiriere, conform ANAF. Dacă nu era evident, închirierile cu siguranță nu s-au diminuat și chiar dacă s-a întâmplat acest fenomen, nu vorbim de un sfert din piață.
Din păcate, după cum a aflat o agenție imobiliară printr-un studiu propriu, în 2022, 34% dintre persoanele care stau în chirie nu au un contract înregistrat la Administrația Financiară. În același timp, 31% dintre chiriași nu știu dacă proprietarul a declarat sau nu documentul la Administrația Fiscală, un alt detaliu care, de cele mai multe ori, se reflectă în bani la negru, neimpozitați.
„Este cea mai importantă schimbare a anului 2023 pentru proprietarii care obțin venituri din chirii. În sensul că se elimină cota forfetară de 40% la calculul impozitului de chirii. Asta înseamnă o creștere efectivă a impozitului de 67%.”, a explicat Cristian Tudorache, CEO și cofondator Kastel Group.
În practică, dacă un proprietar primește în 2022 o chirie de 300 de euro de la un chiriaș, cu contract pe un an de zile, el este nevoit legal să plătească un impozit de 1069 de lei. Din 2023, modificările gândite de autorități se reflectă în 700 de lei mai mult. Este important de reținut că impozitul majorat afectează contractele semnate de la 1 ianuarie 2023.