09 iun. 2022 | 14:56

Dreptul de vot de la 16 ani – proiectul de lege a fost depus la Senat

ULTIMA ORĂ
Dreptul de vot de la 16 ani - proiectul de lege a fost depus la Senat

Proiectul de lege care introduce votul de la 16 ani a fost depus la Senat, după ce propunerea a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ și de la Comisia pentru Drepturile Omului. Acum, proiectul urmează să intre la raport în Senat.

Proiectul de lege care introduce votul de la 16 ani a fost depus la Senat

„În cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului, eu am fost prezentă din partea Asociației Elevilor din Constanța, pentru a susține coborârea vârstei de vot de la 16 ani.”, a spus Ariana Dudună, președintele Asociației de Elevi din Constanța.

Radu Szekely, consilier în Ministerul Educației spune că propunerea este una interesantă și i-ar face pe elevi să-și crească spiritul civic și interesul pentru procesul democratic, însă conform lui, copiii nu ar trebui să aibă drept de vot la toate alegerile.

„Totuși, nu ar trebui să aibă drept la vot la toate alegerile” , spune acesta.

Motivația proiectului de lege

„Suntem cu toții conștienți de parcursul dificil pe care proiectul îl va avea prin Senat și Camera Deputaților înainte de a deveni lege, mai ales în lipsa unui sprijin politic major, așa cum speram. Din această cauză greul de abia începe.

Ne vom susține inițiativa prin toate comisiile parlamentare prin care va trece, asigurându-ne că vom face tot posibilul să convingem actuala clasă politică de nevoia unei astfel de schimbări în bine, de nevoia unei astfel de reîmprospătări a sistemului din România”, a scris pe Facebook Vlad Măntoiu, membru al  Asociației Studenților în Științe Politice de la Universitatea București.

„La 16 ani poti să te angajezi, deci plătești taxe, în anumite contexte. Poți să fii arestat și declarat responsabil pentru propria faptă, deci ești apt cognitiv să acționezi conform propriilor convingeri.

Votul la 16 ani nu numai că este un drept care începe încet-încet să fie acceptat în statele europene, dar, până la urmă, este și ceva firesc, natural pentru că legile României relevă cu claritate că la 16 ani, un cetățean e capabil să fie rațional”, spune Alexandru-Yuuki Anahara, membru al  Asociației Studenților în Științe Politice de la Universitatea București.