25 iul. 2022 | 15:09

Două regiuni cheie din Ucraina ar putea adera la Rusia. Anunț făcut de oamenii lui Putin

ULTIMA ORĂ
Două regiuni cheie din Ucraina ar putea adera la Rusia. Anunț făcut de oamenii lui Putin

Rusia vrea cu orice preț să pună mâna pe cât mai multe teritorii ucrainene, așa că organizează referendumuri în două regiuni strategice. Astfel, în prima jumătate a lunii septembrie, locuitorii din Zaporojie vor fi chemați la urne, pentru a stabili statutul regiunii, anunță Vladimir Rogov, oficial numit de Moscova în consiliul administrativ. Un scrutin similar va fi organizat și în Hersonul ocupat. Votul privind aderarea la Federația Rusă a celor două regiuni pot avea loc în aceeași zi, mai transmite Rogov.

Moscova organizează referendumuri în Ucraina

Un referendum pentru aderarea regiunii Zaporojie la Rusia va avea loc, cel mai probabil, în septembrie, alături de unul similar în Herson, notează agenția de presă de stat rusă RIA Novosti.

„Totul se îndreptă către faptul că referendumul va avea loc în prima jumătate a lunii septembrie. Nu voi numi încă data exactă. Se formează comisii electorale”, a spus Vladimir Rogov, unul dintre oficialii impuși de ruși la Zaporojie.

Zaporojie și Herson ar pute adera la Rusia

Rogov a mai spus că „este foarte probabil ca referendumul să aibă loc simultan în regiunile Zaporojie și Herson, deoarece „succesele pe linia de contact au asigurat securitatea”. Principala activitate a comisiilor electorale va fi „clarificarea listei alegătorilor, în condițiile în care unele persoane au părăsit regiunea”, relatează agenția. Astfel de alegeri, care nu vor fi recunoscute la nivel internațional, fac parte din încercările Kremlinului de a-și legitima invazia.

Oamenii puși de Putin în funcții cheie au făcut anunțul

La rândul său, Evgheni Balițki, șeful administrației militaro-civile din Zaporojie, afirmă că a fost emis un decret pentru crearea unui comitet electoral care să organizeze un referendum privind aderarea la Rusia. Acesta a cerut înființarea comisiei cu scopul desfășurării unei proceduri „transparente” și „legitime” referitoare la referendum și la protejarea drepturilor electorale ale populației.

Apel la populație

Cu această ocazie, oficialul pro-rus a făcut apel la locuitorii din regiune să ajute la organizarea scrutinului. Soldații lui Vladimir Putin au capturat aproximativ 70% din regiunea Zaporojie, dar Ucraina continuă să dețină controlul asupra centrului administrativ al regiunii, a orașului Zaporojie și a orașului Melitopol.

Și Balițki confirmă că soarta celor două regiuni ucrainene va fi decisă în toamnă. Potrivit acestuia, se lucrează la pregătirile pentru referendum, inclusiv la cel legislativ.