11 oct. 2022 | 16:56

Directorul adjunct al centralei de la Zaporojie, rapit de ruși. Energoatom, solicitare urgentă către AIEA

ULTIMA ORĂ
Directorul adjunct al centralei de la Zaporojie, rapit de ruși. Energoatom, solicitare urgentă către AIEA

Directorul adjunct al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, a fost răpit de forțele rusești și este reținut într-o locație necunoscută, a anunțat marți compania energetică de stat ucraineană Energoatom.

Energoatom cere șefului AIEA să se implice în situația gravă

Într-o postare în aplicația de mesagerie Telegram, Energoatom a precizat că oficialul, Valery Martyniuk, a fost reținut luni.

Energoatom i-a cerut șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, să ia „toate măsurile posibile” pentru a-l elibera pe Martyniuk. Potrivit Kremlinului, Grossi ar fi trebuit să se întâlnească marți cu președintele rus Vladimir Putin

Incidentul a urmat arestării șefului de atunci al centralei, Ihor Murashov, la 1 octombrie. Grossi a anunțat demiterea sa pe 3 octombrie, după care AIEA a anunțat că Murashov nu își va relua atribuțiile de director al centralei.

Instalația, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost preluată de Rusia la începutul invaziei Ucrainei, dar este în continuare operată de personal ucrainean.

Rusia a anunțat săptămâna trecută că intenționează să preia controlul asupra centralei de către personalul său, lucru respins de șeful Energy Atom, Petro Kotin. Kotin s-a autoproclamat director al centralei și a anunțat că deciziile privind funcționarea acesteia vor fi luate la Kiev.

Situația de la centrală, în continuare fragilă

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că inginerii ucraineni au restabilit alimentarea cu energie externă a centralei nucleare din Zaporojie, la o zi după ce aceasta a pierdut conexiunea la ultima linie electrică funcțională, ceea ce a forțat utilizarea unor generatoare diesel de urgență.

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a calificat această decizie drept „o ușurare temporară într-o situație încă nesustenabilă” și a declarat că este nevoie urgentă de o zonă de protecție și de securitate la centrală și în jurul acesteia.

Bombardamentele au cauzat pierderea conexiunii cu ultima linie electrică de 750 de kilovolți rămasă sâmbătă dimineața, toate cele 16 generatoare diesel disponibile pornind automat pentru a furniza energie electrică celor șase reactoare, înainte ca 10 dintre ele să fie oprite, lăsând șase pentru a furniza energia necesară reactoarelor.

Deși toate reactoarele sunt în prezent oprite, energia electrică este încă necesară pentru răcirea reactoarelor și pentru alte funcții esențiale de siguranță și securitate.

Înainte de conflict, centrala nucleară dispunea de patru linii electrice de înaltă tensiune și de linii electrice de rezervă care o conectau la o centrală termică, care au fost toate avariate în timpul războiului. De asemenea, la începutul conflictului, aceasta a putut primi energie de la unul dintre reactoare, atunci când acestea erau încă în funcțiune.