Din ce în ce mai mulți delfini ajung pe țărmuri: ce legătură are cu Alzheimer
Pe măsură ce un număr tot mai mare de delfini și balene ajung pe țărmuri, oamenii de știință au cercetat și descoperit că există o explicație plauzibilă, dar și foarte tristă, pentru care acest lucru se întâmplă.
Cel mai amplu studiu asupra demenței la balene și delfini, până în prezent, a făcut o descoperire uluitoare: creierul a trei specii prezintă markeri clasici ai bolii Alzheimer, exact ca la oameni.
Cercetările sugerează că delfinii ar putea ajunge blocați pe țărmuri ca urmare a demenței, ceea ce poate sugerează, de asemenea, de ce trimiterea lor înapoi în ocean adesea nu îi va salva.
Studiul care ne arată cât de asemănători suntem, de fapt, cu animalele
Studiul a analizat creierele a 22 de odontocete (balene cu dinți) care au rămas blocate pe țărmurile apelor din Scoția. Trebuie menționat că, în eșantion, au fost incluse cinci specii diferite.
Cercetătorii au analizat țesuturilor pentru a căuta markeri clasici ai bolii Alzheimer.
Toate animalele în vârstă au prezentat simptome, însă trei dintre acestea au prezentat caracteristici extrem de interesante. Aceste trei balene, care erau din specii diferite, aveau markeri similari de boală, care ar fi legați de debutul spontan al bolii Alzheimer.
Autorii cred că este posibil ca animalele să fi avut deficite cognitive, la fel ca cele observate la pacienții umani.
Urmând această teorie, dacă un lider ia decizia greșită, „turma” îl va urma, ceea ce ar însemna că, în acest caz, este suficient ca numai liderul să fie bolnav pentru a duce spre dezastru întregul grup de balene sau delfini.
Studiul poate fi, de asemenea, unul dintre primele care demonstrează probabilitatea apariției demenței la animale.
„Acestea sunt descoperiri semnificative care arată, pentru prima dată, că patologia creierului la odontocetele blocate pe țărm este similară cu cea a creierului oamenilor afectați de boala Alzheimer”, a declarat Dr. Mark Dagleish, cercetător principal în acest studiu, într-o declarație.