03 oct. 2022 | 21:36

Din 2023, românii trebuie să devină „prieteni” cu ANAF-ul: vei avea o nouă obligație, dar asta trebuie să ne bucure

ACTUALITATE
Din 2023, românii trebuie să devină

Românii trebuie să știe că, începând de anul viitor, intră în vigoare o prevedere fiscală deosebit de importantă, dar care a fost destul de puțin abordată în spațiul mediatic.

Se pare că, potrivit noii legi, contractele de închiriere vor trebui declarate în mod obligatoriu la Fisc.

Ceea ce e interesant este că proprietarii ar trebui să se bucure de această modificare legislativă și vom înțelege din rândurile de mai jos care explicația pentru acest fapt.

Trebuie să nu facem o confuzie între veniturile provenite din chirii și declararea contractului la Fisc! După cum știm, trebuie să declarăm banii încasați din această sursă, dar nu avem obligația de a raporta și contractele efective, momentan!

Ce ai de câștigat, de fapt, dacă nu te pui rău cu Fiscul

„Potrivit Codului civil, contractul făcut doar între părți, neautentificat, dar înregistrat la Fisc sau cel autentificat la notar (chiar și neînregistrat la Fisc) este titlu executoriu pentru plata chiriei. Asta înseamnă că executarea silită se obține mult mai ușor, fără a mai fi necesară prezentarea în fața unui judecător și obținerea unui titlu executoriu în acest fel. Locatorul merge cu contractul direct la executorul judecătoresc ca să-l dea afară pe locatarul rău platnic (…)

Dacă locatorul are un contract de închiriere sub semnătură privată, dar înregistrat la organul fiscal şi chiriaşul nu plăteşte chiria sau nu predă bunul la expirarea contractului, locatorul poate obţine direct executarea silită a chiriaşului. Acesta ar trebui să fie motivul principal de a înregistra contractul”, ne explică avocatnet.ro.

Practic, în calitate de proprietar îți asiguri pârghiile legale prin intermediul cărora poți să-ți recuperezi prejudiciile, pierderile, pagubele, în cazul în care ajungi în situația nedorită care este descrisă mai sus.

Acestea fiind spuse, e greșit raționamentul conform căruia nu ai motive să declari Fiscului un contract pe care îl închei, dacă nu e o obligație legală în acest sens. Important de precizat este că vor trebui raportate la Fisc nu doar contractele noi, din 2023, ci și cele aflate deja în derulare.