Decizie drastică. ANAF pune sechestru pe avioanele Blue Air
Continuă deciziile drastice pentru Blue Air. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestru pe încă un avion al companiei aeriene. Este vorba despre un model Boeing 737-500, care este reținut pe aeroportul din Bacău. Reprezentanții Blue Air și Fiscul au confirmat punerea sechestrului.
Lovitură dură pentru Blue Air. ANAF pune sechestru pe avioanele sale
O altă aeronavă, care a fost operată de Blue Air, este reținută la sol de către aeroportul din Cluj-Napoca. Celebra companie aeriană a confirmat că avionul nu mai face parte din flota sa. În paralel, un al treilea Boeing este parcat, de la începutul lunii octombrie, pe un aeroport din Italia, potrivit Boardingpass.ro. Nu se știe dacă și acesta este sub sechestru.
Compania aeriană are datorii mari la stat
Potrivit companiei aeriene, „reținerea acesteia la sol constituie un abuz ce face obiectul unor proceduri legale derulate de noul operator al aeronavei”. Din păcate pentru Blue Air, doar două avioane din flota sa mai pot fi folosite pentru zbor. Compania avea, la sfârșitul lunii septembrie, datorii uriașe către stat (de zeci de milioane de lei). În plus, are de dat bani și către aeroporturi din România sau străinătate.
Blue Air este o companie românească de aviație privată, de tip hibrid, cu sediul în Capitală. Baza principală a operatorului este Aeroportul Internațional Henri Coandă (OTP). Flota sa este alcătuită din aeronave Boeing: Boening 737, seria 737-300, 737-500, 737-700, seria 737-800 si 737 MAX 8, având capacități între 126 și 189 de locuri. În aprilie 2021, compania avea 20 de avioane Boeing.
Trei aeroporturi din România au dat în judecată Blue Air
Până acum, trei aeroporturi din țara noastră au dat în judecată Blue Air, pentru a recupera datoriile pe care compania aeriană le are față de acestea: Cluj Napoca, Iași și Sibiu.
Datoriile Blue Air însumează aproximativ 230.000.000 de euro, ceea ce înseamnă, într-un an normal de operarare, aproximativ 50% din totalul veniturile realizate, a explicat compania aeriană de low-cost.
„Aşa cum am demostrat şi în anul 2019 (n.r. – an în care Blue Air a avut venituri de aproximativ 415.000.000 de euro), compania deţine know-how-ul şi personalul necesar pentru realizarea veniturilor suficiente în vederea achitării tuturor datoriilor sale atât timp cât este lăsată să funcţioneze în condiţii de piaţă normale”, susţine Blue Air.