16 nov. 2022 | 14:05

Răsturnare de situație după explozia din Polonia. Șeful NATO confirmă că rachetele aparțin Ucrainei

ULTIMA ORĂ
Răsturnare de situație după explozia din Polonia. Șeful NATO confirmă că rachetele aparțin Ucrainei

Ambasadorii NATO se întâlnesc miercuri, la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei, au transmis doi diplomaţi europeni. Consultările au loc după explozia lângă graniţa cu Ucraina, care ar fi fost provocată de o rachetă rusească rătăcită.

Este alertă în NATO după explozia din Polonia

Update 16 noiembrie, ora 14.05. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că incidentul din Polonia a fost provocat, cel mai probabil, de apărarea antiaeriană ucraineană, care răspundea rachetelor trase de ruși. De asemenea, oficialul a mai spus că NATO nu are indicii că Rusia ar pregăti o agresiune împotriva vreunui stat membru NATO.

„O investigatie este in desfasurare, dar nu avem niciun fel de indiciu ca a fost rezultatul unui atac deliberat si nu avem niciun indiciu ca Rusia pregateste actiuni militare ofensive impotriva NATO”, a spus Stoltenberg.

„Analiza noastre preliminara sugereaza ca incidentul a fost cel mai probabil provocat de apararea antiaeriana ucraineana care a tras impotriva rachetelor trase de rusi. Dar vreau sa fiu foarte clar, nu e vina Ucrainei. Rusia detine responsabilitatea, pana la urma, pentru ca duce in continuare acest razboi ilegal impotriva Ucrainei”, a adăugat șeful alianței.

Update 16 noiembrie, ora 11.24. După mai multe analize și date despre modul în care au căzut rachetele, Polonia a decis retragerea cererii de activare a Articolului 4 din Tratatul NATO.

Știrea inițială: NATO va organiza, de la ora locală 10:00 (09:00 GMT), o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, pentru a discuta despre incidentul din estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina, soldată cu doi morţi.

Ședința va fi prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va prezenta rezultatele discuţiilor într-o conferinţă de presă, prevăzută să înceapă la 12:30 (11:30 GMT), a menţionat alianța occidentală.

Ce presupune Articolul 4

Potrivit Articolului 4 din Tratatul fondator al NATO, membrii pot cere să fie discutată orice problemă care stârneşte îngrijorare, în special legată de securitatea unei ţări care face parte din blocul militar occidental.

Unul dintre diplomaţi a spus că Organizația Nord-Atlantică va acţiona cu prudenţă şi că are nevoie de timp pentru a verifica cum anume s-a întâmplat incidentul.

Comitetul pentru Securitate Naţională a fost convocat

Varșovia a decis, marţi, după o reuniune a Comitetului pentru Securitate Naţională, să ridice nivelul de alertă al armatei, iar executivul polonez ia în considerare să ceară declanşarea Articolul 4 din Tratatul NATO, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.

„Am decis să vedem dacă există motive pentru a lansa proceduri în conformitate cu articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord”, a spus Muller.

Ministerul polonez de Externe a confirmat, în noaptea de marţi spre miercuri, că un „proiectil de fabricaţie rusă” a ajuns pe teritoriul său, ucigând doi oameni: „La 03:40 p.m. (02:40 p.m. GMT), în satul Przewodow (…), un proiectil de fabricaţie rusă a căzut, ucigând doi cetăţeni ai Republicii Polone”. Purtătorul de cuvânt al MAE, Lukasz Jasina, a menţionat că ambasadorul Rusiei a fost convocat pentru a da „explicaţii detaliate”.

Liderii lumii se tem de escaladarea războiului din Ucraina

Liderii reuniți la summitul G20 din Bali încearcă să atenueze o potențială escaladare a războiului din Ucraina, după ce o rachetă „de fabricație rusească” a lovit Polonia (membră NATO). Proiectilul a aterizat în afara satului Przewodow, la aproximativ 6,4 kilometri vest de granița cu Ucraina. Explozia a avut loc cam în același timp în care Moscova a lansat cel mai mare val de atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene.

Circumstanțele din jurul incidentului, care marchează pentru prima dată când o țară NATO a fost lovită direct în timpul conflictului de aproape nouă luni, rămân neclare. Nu se știe cine a tras racheta, deși Ministerul polonez de Externe a descris-o ca fiind „de fabricație rusească”.