07 nov. 2022 | 12:00

De ce Putin nu a îndrăznit să intre într-un conflict deschis cu Erdogan. Adevărul despre eșecul șantajului cu cereale

ULTIMA ORĂ
De ce Putin nu a îndrăznit să intre într-un conflict deschis cu Erdogan. Adevărul despre eșecul șantajului cu cereale

Propagandiștii lui Vladimir Putin cer să nu fie lăudată flota rusă de la Marea Neagră și să se recunoască dominația Turciei în zonă. Momentul de sinceritate survine după încercarea eșuată a Kremlinului de a șantaja Ankara, ONU și Ucraina prin întreruperea acordului pentru exportul de cereale.

Turcia deține acum Marea Neagră, susține propaganda rusă

„Să nu ne păcălim, flota turcă este de câteva ori mai puternică decât flota rusă de la Marea Neagră. Uitați-vă la statistici! Orice patriot care strigă – Să blocăm această caravană a libertății. Cum să blocăm? De ce să ne mințim? Turcii dețin acum Marea Neagră”, susține una dintre marionetele Rusiei. Potrivit propagandei de la Kremlin, rușii vor afla detaliile „acordului cu cereale”, în care Erdogan l-a „prins” pe Putin, dar nu mai devreme de 30 de ani.

Jurnaliștii de la Moscow Times subliniază că președintele Putin nu a îndrăznit să intre într-un conflict deschis pe tema cerealelor ucrainene cu Turcia, a cărei flotă în Marea Neagră este de șapte ori mai mare decât cea rusă.

„Președintele rus Vladimir Putin nu a îndrăznit să intre într-un conflict deschis cu Turcia, care nu a acceptat ruperea „acordului de cereale” și a promis că va continua să exporte grânele ucrainene, în ciuda amenințărilor Kremlinului”, notează publicația.

„Cuvinte pe care Putin le-a înțeles”

La doar patru zile după retragerea din acordul de cereale, Ministerul rus al Apărării a transmis că îşi reia participarea la „coridorul umanitar”. Moscova a spus, miercuri, că a primit garanții „suficiente” de la Kiev că nu va folosi coridorul pentru atacuri. La Kiev, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleh Nikolenko, a declarat că Ucraina nu a oferit nimic suplimentar în afară de ce este inclus deja în acordul semnat în iulie.

„Ucraina nu a pus niciodată în pericol ruta cerealelor”, a spus oficialul pe Facebook, indicând că Moscova s-a alăturat din nou la acord datorită „diplomației active” a ONU și Turcia. „În coordonare cu Ucraina, au găsit cuvinte pe care (n.r. – președintele rus Vladimir) Putin le-a înțeles”, a punctat el.

Reacția lui Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că reluarea acordului a fost „un rezultat diplomatic semnificativ pentru țara noastră și întreaga lume”. Apelul Rusiei pentru garanții a arătat „atât eșecul agresiunii ruse, dar și cât de puternici suntem atunci când rămânem uniți”, a explicat liderul de la Kiev.