De ce nu ar trebui să mai arunci cojile de banane: ce au descoperit cercetătorii
Bananele sunt unele dintre cele mai iubite fructe din lume, iar în ceea ce îi privește pe români, acestea sunt asociate, în mare măsură, cu Sărbătorile de Iarnă, oricât de ciudat ar suna, de vreme ce acest fruct crește în „țările calde”.
Totuși, atunci când mâncăm o banană, avem tendința de a consuma miezul și a arunca direct în coșul de gunoi coaja.
Sursă ideală de potasiu
„Coaja unei banane este adesea aruncată mai degrabă decât consumată”, scrie Healthline. Cu toate acestea, „cojile de banană nu sunt doar comestibile, ci și bogate în câțiva nutrienți cheie, inclusiv potasiu, fibre alimentare, grăsimi polinesaturate și aminoacizi esențiali”, ne mai informează publicația.
O lucrare, publicată la începutul acestui an în revista Food Science & Technology al Societății Chimice Americane, a găsit o soluție optimă pentru coaja de banană. Ea se poate amesteca cu făină și folosită, spre exemplu, la prăjituri.
În acest sens, s-au fost făcute o serie de teste de laborator care, ce-i drept, nu au fost perfecte, însă reprezintă un început.
Un raport prea mare de făină de banane în prăjituri le-au făcut mai tari și mai maronii decât de obicei, probabil ca rezultat al tuturor fibrelor prezente în coajă.
Cu toate acestea, o cantitate ceva mai mică, mai exact de 7,5% de făină de coajă de banană la 92,5% făină de grâu a reușit să mențină echilibrul. Poate cel mai important, termenul de valabilitate al prăjiurilor nu a fost afectat absolut deloc.
Așadar, concluzia este că prăjiturile ar putea să se schimbe, în viitor, dacă patiseriile vor alege să țină cont de recomandarea specialiștilor.
Acestea ar putea fi mult mai gustoase, dar și mai sănătoase. În plus, ne aflăm în plină criză alimentară, așadar orice nou ingredient obținut dintr-un produs pe care, de regulă, îl aruncăm, reprezintă o veste bună pentru mediu și, în general, pentru omenire.