29 mai 2022 | 14:50

Dacă ai facultate nu înseamnă că o să ai și de muncă: mulți români cu studii șomează

ACTUALITATE
Dacă ai facultate nu înseamnă că o să ai și de muncă: mulți români cu studii șomează

Din nefericire, finalizarea unor studii superioare nu-ți garantează obținerea unui loc de muncă. România are numeroși absolvenți de instituții superioare de învățământ, care stau acasă, pe banii părinților sau bunicilor, fără a avea un job.

A avea o facultate a devenit ceva banal în România, unde majoritatea tinerilor se simt jenați de a urma cursurile unei școli de calificare, chiar dacă șansele de a obține un job sunt mult mai mari, iar inserarea pe piața muncii se face mult mai repede, ceea ce înseamnă bani obținuți în timp scurt, nu după trei sau patru ani de școală.

Din păcate, chiar dacă avem persoane cu performanțe slabe la școală, de jenă sau poate din neștiință, acestea aleg să meargă la o facultate, încurajați și de ușurința cu care se pătrunde astăzi în mediul universitar. După ani de școală, constată că n-au acumulat cunoștințele necesare, doar au cheltuit niște bani pe taxe, așa ajung mulți dintre ei șomeri.

Desigur există și cazuri în care efectiv oamenii nu au șansa la angajare, chiar dacă sunt pregătiți sau au pretenții prea mari în raport cu ofertele de muncă disponibile pe piață. Motivele pentru care se șomează, deși vorbim despre absolvenți de studii superioare, sunt multe și discutabile, însă mulți sunt și cei aflați într-o astfel de situație.

Un sfert dintre șomerii din București au studii superioare

Dacă analizăm situația din capitala țării, vedem că situația e dramatică. Avem, per total, la sfârşitul lunii aprilie,13.537 şomeri înregistrați oficial.

Din totalul celor 13.537 de persoane înregistrate în evidenţele AMOFM Bucureşti, 1.470 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 12.067 erau şomeri neindemnizaţi.

Datele oficiale arată că şomerii cu studii liceale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi (37,25%), urmat de cei cu studii superioare (24,40%), iar 17,46% au studii gimnaziale. Şomerii care au absolvit şcoala profesională/de arte şi meserii reprezintă 16,49% din totalul şomerilor înregistraţi, cei cu studii postliceale sunt 3,31%, iar cei cu studii primare şi fără studii, 1,09% din total.