11 oct. 2022 | 06:00

Cutremurul imobiliar nu este doar în România, ci în UE: se simte la prețuri, la chirii și nu și le permite nimeni

ACTUALITATE
Cutremurul imobiliar nu este doar în România, ci în UE: se simte la prețuri, la chirii și nu și le permite nimeni

În funcție de unde te afli în Europa, criza imobiliară ar putea să te coste mai mult sau mai puțin. Chiar și așa, trendul general este clar, iar motivele de îngrijorare pentru cei care visează la o locuință sunt infinite.

La fiecare câteva luni, Oficiul European de Statistică sau Eurostat publică o analiză referitoare la situația din piața imobiliară în fiecare țară membră UE. Având acces la informații vechi și foarte vechi, valorile depistate în 2022 sunt puse în context și te ajută să înțelegi mai bine de ce nu este sustenabil ce se întâmplă cu prețurile la case și apartamente.

Ce se întâmplă în Europa cu prețurile la locuințe, cu chiriile

Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, prețurile la locuințe au crescut în trimestrul al doilea din 2022 cu aproximativ 9,9%, într-un singur an. Dacă ne uităm doar la chirii la nivel european, creșterea este de 1,7%, comparativ cu perioada similară din 2021, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Puse informațiile actuale în contextul situației din ultimul deceniu, se poate depista un trend interesant. Practic, din 2010 și până în prezent, chiriile au crescut cu 18%, în timp ce prețurile locuințelor au urcat cu 48%. Oriunde te-ai afla în Europa, începe să fie semnificativ mai rentabil să stai în chirie, fluctuațiile fiind mai mici, iar variațiile, mult mai previzibile.

Tot ca un argument în plus pentru recomandarea de mai sus, merită să ai în vedere că în țări precum Estonia, Ungaria, Luxemburg, Cehia, Letonia, Lituania și Austria, prețurile locuințelor au crescut cu mai mult de 100% din 2010 și până în trimestrul al doilea din 2022. Cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Estonia (196%), Ungaria (168%) și Luxemburg (135%), Letonia (131%), Lituania și Cehia (ambele cu 130%) și Austria (121%). De partea cealaltă a baricadei, singurele scăderi au fost observate în Grecia (minus 23%), Italia (minus 8%) și Cipru (minus 6%). În România, creșterea a fost un pic peste 10% în ultimii 12 ani în ceea ce privește prețul la locuințe, în timp ce chiriile au crescut în aceeași perioadă cu 20%.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele