Cutremurul imobiliar, inevitabil: o să-l simțim la rate, chiri și apartamente disponibile. Avertismentul experților
România se îndreaptă cu pași repezi spre un dezastru imobiliar care va face mai dificilă nu doar achiziționarea unei locuințe, dar și închirierea ei. În consecință, nu ar trebui să vină ca o surpriză că nici locuințele noi nu se vor mai construi în același ritm.
Nu mai puțin de 9,6 milioane de locuințe există în România, la momentul actual. Dintre acestea, aproximativ 50% sunt mai vechi de 50 de ani. De partea cealaltă a baricadei, conform INS, doar în 2021, s-au dat în folosință 71.000 de locuințe noi. Încercând să estimeze în ce direcție se îndreaptă țara noastră din punctul de vedere al perspectivelor imobiliare, expertul imobiliar Antoanela Comșa s-a aruncat la câteva pronosticuri ancorate în experiența sa de președintele al Asociației Investitorilor în Real Estate, conform Gândul.ro.
Când explodează bula imobiliară din România
Până în 2024, numărul locuințelor noi va urma o pantă descendentă, în parte din cauza prețurilor din ce în ce mai mari pentru materialele de construcții, fenomen care a alimentat amânarea unor proiecte mari din imobiliare. Imediat după, se va resimți o majorare a chiriilor, pentru că prețurilor apartamentelor și caselor vor crește, iar pentru că banii necesari unei astfel de investiții vor fi mai mulți, vom vedea și rate mai mari la creditele bancare.
Pentru că vorbim de o persoană care activează în industrie, nu ar trebui să vină ca o surpriză încurajarea investițiilor imobiliare din partea Antoanelei Comșa, dar acestea vin cu un avertisment important. Înainte să faci un astfel de pas cu consecințe pe termen lung, ar fi bine să calculezi atent, să-ți permiți să-l achiți.
„Toată lumea vorbește și este clar că o să fie o recesiune economică, nu se poate altfel. Văd tot felul de zvonistici, predicții cu scăderea prețurilor la locuințe cu 20-25%. Cine dispune de fonduri – ținând totuși cont de faptul că dobânzile, cel puțin până spre sfârșitul anului 2023 nu vor scădea – cine-și permite să achite un credit cu o astfel de rată sau cu o dobândă fixă pentru o perioadă, eu îi sfătuiesc pe oameni să-și achiziționeze o locuință”, a explicat Antoaneta Comșa.
Experta nu este de părere că vor scădea prețurile cu 20-25% la locuințe, dar se așteaptă la corecții, mai ales pe partea de apartamente. ”Vedem apartamente de două camere la 140.000 de euro, plus TVA. Este, totuși, un preț destul de mare și, dat fiind că se va modifica și Codul Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2023, probabil că aceste apartamente vor avea un mic recul în ceea ce privește prețurile. De asemenea, probabil că vom vedea scăderi de prețuri pentru acele proiecte unde dezvoltatorul nu a reușit să vândă”, a mai spus Antoaneta Comșa.